TÜİK Raporu: Türkiye Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması

TÜİK Raporu: Türkiye Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan ayında Avrupa Birliği yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştiği Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçları yayınlandı. Sonuçlara göre 2010 yılında Türkiye genelindeki hanelerin %41,6 olan internet erişimi %42,9'a yükselmiş durumda.

Yaş gruplarına göre bakıldığında da internet kullanımında artış olduğu gözleniyor. Araştırmaya göre 16-74 yaş grubunun bilgisayar kullanım oranı bir yıl önceki %43,2'den %46,4'e, internet kullanım oranı ise %41,6'dan %45'e yükseldi.

Ülke genelinde internet erişiminin artması sevindirici olsa da, bugün 22 Kasım öncesi internet filtresi testlerinin başlamış olması ne yazık ki bu sevince gölge düşürüyor…

İnternete erişim oranları beklendiği gibi kentsel bölgelerde daha yüksek. TÜİK'in Nisan ayında gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre kentsel bölgelerde %51 olan internet erişimi, kırsal bölgelerde %22,7 seviyesinde. İstatistiksel Bölge Birimlerine (İBB) göre ortalamanın üzerinde kalan bölgeler şu şekilde sıralanıyor: TR1-İstanbul; %56,9, TR4-Doğu Marmara; %56,7, TR7-Orta Anadolu; %49,2, TR5-Batı Anadolu; %48 ve TR2-Batı Marmara; %43,4.

Geniş bant kullanımının %39,3'e yükseldiği bu dönemde en popüler geniş bant bağlantı yöntemi ADSL. Tüm hanelerin %34,5'inde, internet bağlantısına sahip hanelerin ise %80,2'sinde ADSL kullanılıyor. Diğer yandan tüm hanelerin %5,3'ünde ve internet bağlantısı bulunan hanelerin %12,2'sinde 3G tercih ediliyor.

Yaş gruplarına göre incelendiğinde internet kullanıcılarının ağırlıklı olarak erkek oldukları göze çarpıyor. 16-74 yaş grubundaki erkeklerin %54,9'u internet kullanıcısıyken, aynı yaş grubundaki kadınların internet kullanım oranı %35,3. Yaş grupları arasında internet kullanımının en yüksek olduğu grup ise 16-24 yaş aralığı olarak öne çıkıyor.

Araştırmada Türkiye'deki internet kullanıcılarının %89,5'i interneti her gün veya haftada en az bir gün düzenli olarak kullandıkları ölçülmüş.

İnternet kullanıcılarının %67,6'sı internete evlerinden erişiyorlar. İş yerinden erişenlerin oranı %33 olurken, %18,7 ile internet kafeler üçüncü sırada yer alıyor.

Kullanıcıların %72,7'si interneti kullanma nedenleri haberlere ulaşmak. Sosyal ağlara erişmek için interneti kullananların oranı ise %50,8.

Raporda yer alan önemli bir istatistik ise internet üzerinden alışverişin artıyor olması. 2010 rakamlarına göre internet kullanıcılarının %15'i online alışveriş yaparken, son araştırmada bu oran %18,6'ya yükselmiş durumda.

2010 Nisan ve 2011 Mart ayları arasındaki 12 aylık süreç boyunca internet üzerinden yapılan alışverişlerin %28,8'i giyim ve spor malzemeleri, %27,8'i elektronik cihazlar, %19,8'i ev eşyası ve %17,6'sı kitap, gazete, dergi olarak ölçülmüş durumda.

İnternet kullanımının toplumun her kesiminde yükseldiğini, özellikle gençlerin internete büyük ilgi gösterdiğini, internet kullanımının birinci amacının bilgiye ulaşmak olduğunu gösteren bu araştırma, Türkiye'de ihtiyacın engeller ve yasaklar getiren filtreler değil, doğru bilgiye, daha hızlı ve güvenli bir şekilde nasıl ulaşılacağını öğreten eğitim programları olduğunu da bir kez daha ortaya koyuyor. Umarız son aylarını filtreyi savunarak geçirenler bu sonuçları bir rakamlar bütünü olarak değil, yönelimleri ve ihtiyaçları gösteren bir rapor olarak değerlendirebilirler…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.