Activision: "Sosyal Oyun Firmalarının Değerlemeleri Gerçekçi Değil"

Activision:

Sosyal oyunlar yüksekten uçuyor. Hem de çok yüksekten... Oyun sektörünü alt üst eden, bir gecede milyonlarca oyuncuya ulaşabilen ve milyar dolarlık değerlemelerle sektörün devlerine kafa tutar hale gelen sosyal oyun firmaları, geleneksel dijital oyun dünyasını da ciddi bir şekilde değiştiriyorlar.

Son 30 yıldır oyun sektörünün zirvesinde kendine yer bulmuş olan Electronic Arts, "dinozorlar" arasından bu değişime ayak uydurabilmek için en çok uğraşanlardan biri. Sims'i bile Facebook'a taşımayı başaran EA kendi jenerasyonunda sosyal oyunların öncülerinden sayılıyor.

Benzer şekilde son 30 yılda River Raid'den Starcraft'a kadar her döneme damgasını vurmuş oyunlar üretmeyi başaran Activision ise sosyal oyunlar konusunda EA'a göre işi çok daha ağırdan alıyor. Almanya'daki Gamescom oyun fuarında bulunan Activision Publishing'in CEO'su Eric Hirshberg firmasının sosyal oyun dünyasını nasıl değerlendirdiğini açıkladı

Fuarda EA'ın sosyal oyun alanında yaptığı atılımlar hatırlatılarak Hirshberg'e Activision'ın da bu alana girmek için satın almada bulunup bulunmayacağı soruldu. "Bu alandaki bazı firmaların değerlemeleri akıl almaz seviyelerde. Söz konusu satın alma olunca bu önemli bir sorun" diye cevap veren Hirshberg, Activision'ın bu konuda bir satın almaya sıcak bakmadığını, çünkü bu alandaki başarılı firmaların değerlemelerini gerçekçi bulmadığını söyledi.

Hirshberg'in bahsettiği "bazı firmalar"ın son zamanlarda şirket değerlemeleri ile çok konuşulan Rovio ve Zynga olduğunu tahmin etmek zor değil. Şu sıralarda Rovio için 1,2 milyar, Zynga içinse 13,8 milyar dolarlık değerlemelerden bahsedilmesi Hirshberg'in ne demek istediğini daha iyi anlamamızı sağlayabilir.

Peki ortada Hirshberg'in ima ettiği gibi bir sosyal oyun balonu var mı? Bu bana kalırsa balondan ne anladığınıza bağlı…

Hirshberg bugünün sosyal oyun firmalarını değerlendirirken konuya 30 yıllık oyun geçmişi olan bir firmanın açısından bakıyor. Ama 2003'te kurulan Rovio veya 2007'de kurulan Zynga, Activision'ın gelenekselci bakışı ile değerlendirilmesi çok zor olan farklı bir dünyaya ait şirketler.

1998 yılında Starcraft piyasaya çıktığında hedef kitlesi oyunu satın almak için ailesinden harçlık istemek zorunda olan çocuklardı. Bugün o çocuklar büyüdüler ve kendi aileleri, kendi işleri ve daha önemlisi kendi kredi kartları var. Üstelik zamanları da eskisi kadar bol değil. Oturup sabahlara kadar Starcraft oynamak yerine, ancak toplantı aralarında veya havaalanında uçuş beklerken bir iki bölüm Angry Birds oynayabilecek vakitleri var.

Bir de artık onlara, büyük kısmı interneti Facebook sayesinde keşfetmiş ve daha önce oyuncu olarak kabul edilmeyen bambaşka bir kitle de katıldı. Bugün sosyal oyunların ortalama oyuncusu olan 40 yaş üzeri ev kadını profili, Starcraft günlerinde çocuklarına "kapat şu oyunu da dersine çalış" diyen kitleydi.

Sosyal oyun firmalarının değerlemeleri gerçekten de yüksek. Ama "çok" yüksek olup olmadığını söyleyebilmek için konuyu bugünün şartlarında değerlendirebilmek gerekli. Activision "biz asıl işimiz olan sıkı oyunculara (hard core gamers) yönelik oyunlarla yola devam etmek istiyoruz" demek istiyorsa başka ama gerçekten sosyal oyunlara şirket değerlemeleri yüzünden uzak duruyorsa büyük bir treni kaçırıyor olabilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.