Ülkemiz girişimcilik etiketiyle henüz dünya çapına bir isim yapmış değil ancak dünya çapında yarışmalar yavaş yavaş kapımıza geliyor. Turkcell desteği ve Bizz Consulting' işbirliği ile Global Students Entrepreneur Awards (GSEA, Global Üniversiteli Girişimci Yarışması) yarışması Türk girişimcileri 200 bin dolar kazanamaya davet ediyor.
GSEA'nın küresel organizasyonu tüm dünyadaki üniversiteler arasında girişimciliği teşvik etmek amacıyla düzenleniyor ve Türkiye ilk kez bu yıl programa dahil oluyor. Universiteligirisimci.com adresinden başvurulabilen yarışma üniversite öğrencisi ve minimum 6 aylık şirket sahibi girişimcileri bekliyor.
7 Ekim 2011'e kadar sürecek başvurular sonucunda 1. seçilecek girişimci New York’ta 17-19 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek GSEA Dünya Finali'ne ülkemiz adına katılacak ve 200 bin dolarlık birinciliklik ödülünü kazanma şansı elde edecek.
1998 yılında Saint Louis Üniversitesi tarafından başlatılan bu yarışma bir çok konuda girişimcilik ekosistemimize yardımcı olabilir. Toplantıda Türkiye'de "üniversite öğrencisi ve şirket sahibi" kaç girişimci olduğunu öğrenmek istedim ancak net bir yanıt alamadım. Yine de başvuruların gelmeye başladığı ve yarışmadan umutlu olunduğunu söyleyebilirim. En azından bu yarışma sonunda şirket sahibi genç girişimcilerimizin potansiyelini öğrenmiş olacağız. Hem girişimcilerin hem de kamu ve özel sektörün girişimcilik ekosistemimiz için yeni adımlar atmaya başlamasına teşvik edebilir.
Yarışmanın tanıtım toplantısına Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı gibi önemli isimler katıldı ve Türkiye'nin girişimcilik konusunda adım atması yönünde güven verici sözler söyledi.
Ciliv'in Türkiye'nin teknoloji altyapısı anlamında artık ileri bir noktada olduğunu paylaşması (en azından kendi şirketi için) ve Türk girişimcilere güvendiğini söylemesi, Ali Sabancı'nın hükümet tarafında konuya hassasiyet gösterildiğini ve kendisinin 5-6 melek yatırım fonu ile ilişkide olduğunu paylaşması (2'sinden ayrılmış) önemliydi.
Yarışmanın maddi kazancından ziyade girişimcilik ekosistemine katkı sağlamasını önemsiyorum. Bu sebeple gerekli koşulları sağlayan girişimcilerin iş dünyasının önde gelen isimleri ve girişimcilerden oluşan jüri karşısında yüz yüze mülakat deneyimini (ön eleme sonrasında) yaşamak için adım atmasını umuyorum.
Yarışma sonunda Türkiye birinciliği dışında Sosyal Etki, İnovasyon ve Geleceği Gören Girişimci ödüllerine talip olabileceğinizi de paylaşalım. Eğer katılım konusunda kararsızsanız Universiteligirisimci.com adresinde başarı öykülerine bir göz atın, atmak biraz motive edici olabilir.
Son olarak Turkcell tarafından paylaşılan bazı istatistiklere de girişimcilik anlamında Türkiye'de neler yapıldığını görmek adına yer verelim:
- Türkiye’de çalışma çağındaki nüfus baz alındığında yeni iş kuranlar ve 3.5 yıldan dahagenç şirketlere sahip olanların oranı yüzde 8,6. Verimlilik bazlı gelişmekte olan ülkelerde bu oran (Brezilya, Rusya, Çin, Arjantin) ortalama yüzde 11,7.
- Türkiye’de insanlar ihtiyaçtan ötürü (necessity-driven) girişimci, halbuki gelişmiş ülkelerde fırsat kökenli girişimcilik daha yaygın.
- İnovasyona dayalı ekonomilerde girişimciliğin yüzde 55’i fırsat kökenli (Kaynak: GlobalEntrepreneurship Monitor) ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde, inovasyona dayalı girişimcilik ağırlıkta olduğundan ülke ekonomisine katma değeri daha yüksek.
- 28 Mayıs-29 Mayıs'ta düzenlenen Turkcell Girişimci Günleri etkinliği canlı yayın sayesinde yaklaşık 5 bin kişiye ulaşmış.
- Turkcell'in Mayıs 2011’de Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirdiği Girişim Fabrikası girişimcilere destek olmaya devam ediyor.
- Turkcell'in M.I.T. ile işbirliği ile Türkiye'ye getirdiği MIT Enterprise Forum'un (MIT EF) ayaklarından biri olan MIT EF İş Planı Yarışması (ABD ve Japonya’da 21 kez gerçekleşmiş) Türkiye’de ilk kez düzenlenmiş ve 3 bin 202 gibi rekor bir başvuru olmuş.
- Turkcell'in 300’ü bulan işortaklarının yüzde 30'dan fazlası yeni girişimci (start-up) firmalar.