Bir kelebeğin kanat çırpması dünyanın bambaşka bir yerinde fırtınalara neden olabilir. En azından Edward Lorenz'in kelebek etkisi teorisi bunu söylüyor. Güncel bir örneği ABD'nin AAA olan kredi notunun AA+'ya düşmesi Türkiye'de gözle görülür etkilere yol açabilir. Ama küçük olayların büyük sonuçlara neden olması her zaman bu örneklerdeki gibi olumsuz olmak zorunda değil.
McKinsey'in yayınladığı son araştırmaya göre internet üzerinde arama yapmak şu sıralarda çokça konuşulan ekonomik krize bile karşı koyabilecek güçte olumlu sonuçlara yol açabilir. McKinsey "İnternet Teknolojilerinin Etkileri: Arama" adlı araştırmada aramanın ekonomik sonuçlarını ölçmeye ve bu sonuçların küresel olarak ne anlama geldiğini açıklamayı hedefliyor.
Araştırmaya göre 2009 yılında küresel olarak arama pazarının küresel ekonomiye olan katkısı 780 milyar dolar oldu. Bu miktar tek başına Türkiye'nin Gayrısafi Milli Hasılası'na (GSMH) denk bir rakam…
İnternet kullanıcılarının %90'ının yani yaklaşık 1,7 milyar kişinin düzenli olarak arama motoru kullandığını düşünürsek, aramanın devasa bir sektör olduğunu görmek zor değil. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin katkıda bulunduğu bu sektörün yakından incelendiği araştırmada gelişmiş ve gelişmekte olan 5 ülkenin ekonomisi değerlendirmeye katılmış.
Brezilya, Framsa, Almanya, Hindistan ve ABD'nin ekonomilerinde arama etkisinin sonuçlarının hissedilir oranda olduğunu gösteren araştırmaya göre, bu sektör örneğin ABD'de GSMH'nın yaklaşık %1,2'sini oluşturuyor.
McKinsey'in hesaplarına göre her bir arama yaklaşık 0,50 dolarlık bir değer oluşturuyor. Araştırmada bu oluşan değerden kimlerin ne şekilde ve ne oranda yararlandığı da ortaya koyulmuş. Daha doğru karar verme, zaman tasarffu, yeni iş modelleri gibi konularda arama sonuçlarının faydalarına göre örneğin 2009 rakamları değerlendirildiğinde gelişmiş ülkelerdeki perakendeciler toplam gelirlerinin %2'sini arama sayesinde elde ettikleri ortaya çıkıyor. Aramanın gelişmekte olan ülkelerdeki perakendecilerin toplam gelirlerine etkisi ise yaklaşık %1 civarında. Bu oranlara göre 2009'da ABD'deki perakendeciler arama sayesinde 57 ile 67 milyar dolar arası gelir elde etmiş durumdalar. Brezilyalı perakendecilerin ise 2009 gelirlerine arama 2,1 ile 2,4 milyar dolara arasında katkıda bulunmuş.
İşi bilgi üzerine odaklanmış olan sektörlerde ise aramanın faydasının daha yüksek olduğu gözleniyor. 2009 yılında bu sektörlere aramanın katkısı incelenen 5 ülkede toplam 117 milyar dolar olurken, ABD için tahmin edilen fayda 49 ile 73 milyar dolar arası, Brezilya içinse 3 ile 4 milyar dolar arasında.
Tüketiciler incelendiğinde ise aramanın 2009'da Fransa, Almanya ve ABD'de tüketici başına 20 dolar, Brezilya ve Hindistan'da 2 ile 5 dolar arasında fayda sağladığı görülebiliyor.
Araştırma ayrıca bugün Google'ın hakim olduğu ve Microsoft ve diğerlerinin pay kapmak için yoğun çaba harcadığı aramayı tehdit eden en önemli konuyu da kapsıyor: Sosyal medya… Araştırmaya göre 2008'den bu yana kullanıcıların internette ziyaret edecekleri sitelere karar vermek için arama motorlarının algoritmik hesaplamalarının yanı sıra sosyal medyadaki tavsiyelere verdikleri önem de hızla artmaya başlamış durumda. Her ne kadar şu an için sosyal medya arama motorları için ciddi bir tehlike oluşturmuyor gibi görünüyorsa da, portal ve arama motorları ile diğer arama araçları hissedilir oranda sosyal medyaya karşı güç kaybetmiş durumdalar. Arama motorlarının bu trendi kaçırmaları durumunda sıranın onlara gelmesi de sürpriz olmayacaktır.
Yukarıda saymaya çalıştıklarıma benzer çok detaylı bilgi için raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.