Ulusal Gazetelerin iPad Uygulamaları

Gazeteler halen geleneksel yayıncılığın ana unsurlarından biri olmayı sürdürüyor. Bunlar arasında kendine dijital dünyada yer edinmek için iPad uygulaması çıkaranlara göz atalım istedik.

Her ne kadar sayısını bilmediğimiz kadar ulusal veya yerel online haber sitesi olsa da ulusal gazetelerin online dünyada ayrı bir yeri olduğunu biliyoruz. Güvenilir haber kaynağı olmayı sürdüren gazetelerin gerçek dünyada olduğu gibi online dünyada da ilgi görmesine şaşırmamak gerek. Diğer yandan basılı yayıncılığın giderek cazibesini kaybettiği gerçeğini de akılda tutmak gerekiyor ve webin öldüğü varsayımına bakılırsa iPad gibi tablet bilgisayarlar için mobil uygulama çıkarmak oldukça mantıklı görünüyor.

Gazete Biçiminde iPad Uygulamaları iTunes'da yaptığımız aramalarda 8 ulusal gazetenin toplam 11 iPad uygulaması geliştirdiğini gördük.  iPad uygulaması geliştiren gazetelerden Bugün, Gözcü, Hürriyet, Hürriyet Daily News (HDN), Radikal ve Sabah'ın (eSabah) dijital gazete şeklinde birer uygulaması bulunuyor.

iPad'e Özel Tasarımlar Diğer yandan Akşam, Bugün ve Milliyet yarı özel tablet tasarımlarına sahip. App Store'da iki iPad uygulaması olan Sabah, özel tasarıma sahip uygulaması (Sabah HD) ile de okuyucularına farklı bir seçenek sunuyor. Tablet biçimine en uygun uygulama ise adıyla da çağrışım yapan Zaman Tablet. İngilizce yayımlanan Today's Zaman da özel bir tasarımla App Store'da yerini alıyor.

Ücretli Gazeteler Radikal ve eSabah 30 günlük, Hürriyer eGazete 90 günlük deneme süresinin ardından aylık 2,99 dolar karşılığında okunabiliyor. HDN ise 90 günlük ücretsiz sürenin ardından aylık 4,99 dolar istiyor.

  1. Akşam Gazetesi - aksam.com.tr - Geliştirici: Gezegen Bilisim
  2. Bugün eGazete - bugun.com.tr -  Geliştirici: Ipek Medya Grubu
  3. eSabah - sabah.com.tr  - Geliştirici:  Turkuvaz Yayıncılık
  4. Hürriyet Egazete - hurriyet.com.tr - Geliştirici: Hürriyet Gazetecilik
  5. HDN - hurriyetdailynews.com - Geliştirici: Hürriyet Gazetecilik
  6. Milliyet HD - milliyet.com.tr - Geliştirici: Doğan Gazetecilik
  7. Radikal Egazete - radikal.com.tr - Geliştirici: Hürriyet Gazetecilik
  8. Sabah HD - sabah.com.tr -  Geliştirici: Turkuvaz Yayıncılık
  9. Sözcü - sozcu.com.tr - Geliştirici: Estetik Yayıncılık
  10. Today's Zaman - zaman.com.tr - Geliştirici: Feza Gazetecilik
  11. Zaman Tablet - todayszaman.com - Geliştirici: Feza Gazetecilik

Yukarıdakilerden farklı olarak App Store'da iPhone uygulaması olan farklı ulusal gazetelerin yer aldığını da ekleyelim. Hemen her iPhone kullanıcısının en az bir haber uygulamasına sahip olduğu düşünülürse Türkiye'de ulusal gazetelerin mobil dönüşüme ayak uydurmakta zorlanmadığını söyleyebiliriz.

Yeri gelmişken Webrazzi iPad & iPhone uygulamasını da App Store'dan indirebileceğinizi hatırlatalım.  ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.