Paylaşımlı araba kiralama servisi ZipCar'ı duyduysanız artık bunun Türkiye'de bir karşılığı olduğunu bilmelisiniz, AtlaGit.com. Zipcar ve AtlaGit'in diğer araba kiralama servislerinden ayıran yönü, bir üyelik modeliyle belirli park alanlarındaki araçları dilediğiniz süreyle kiralayabilmeniz ve yine o park alanlarına aracı bırakabilmeniz.
Paylaşımlı araba kiralama modelini biraz daha açayım. Üyelik modeli ile çalışan bu servisler, size özel bir üye kartı veriyor. Eğer bir işiniz için araç ihtiyacınız olursa öncelikle telefon ya da internet yoluyla size en yakın aracın uygun olup olmadığını kontrol ediyorsunuz. Olumlu cevap aldığınız takdirde de o aracı buluyor ve üyelik kartınızı kiralanan araçtaki okuyucuya yaklaştırarak aracın başına geçiyorsunuz. Aracı kullandığınız kadar da ücret ödüyorsunuz. Benzin dahil tüm masraflar sizi ilgilendirmiyor.
Kişisel otomobil sahibi olmanın masrafları, özellikle büyük şehirlerdeki trafik ve park sorunları 2000 senesinde Zipcar'ın doğmasına neden olmuştu. Türkiye'de bu modeli uygulayan AtlaGit'in İstanbul'da işe başlaması bu anlamda oldukça mantıklı. Girişimin kurucuları Muhsin Güler ve Murat Selçuk, AtlaGit'in yılda 12.000 kilometreden az yol yapan kişiler için karlı bir teklif olduğunu söylüyor.
Bu sene Mashable Awards ve Techcrunch Disrupt'ta dikkan çeken Get Around adlı bir mobil uygulama vardı. Yine paylaşımlı araba kiralama hizmeti sunan bu uygulama, kiralanan araçları kendi tekelinden çıkarıp kullanıcıların arabasını kiralayabilmesini sağlayarak dikkat çekti. Bunu bir mobil uygulamayla yönetmesi de oldukça akıllıcaydı. Tabii AirBNB'nin araba üzerine kurulan şekli olarak anılan servisin, son günlerde öne çıkan tartışmalarda olduğu gibi güvenlik ve kullanıcı sorunlarını iyi kontrol etmesi gerekiyor. Atlagit de mobil uygulamalarıyla (iPhone, Blackberry..) daha fazla kullanıcı dostu olmayı hedefliyor.
Zipcar'ın 2000'den bu yana 235 milyon dolar yatırım çektiğini ve borsaya açılmış olduğu düşünürsek AtlaGit'in işe yarar bir iş modeli olduğunu söyleyebiliriz. Barselona'da Avancar'ı Londra'da Streetcar'ı satın alan Zipcar'ın Avrupa'ya açılmak istemesi de AtlaGit'in doğru yolda olduğunu gösteriyor. ABD'li bir başka paylaşımlı otomobil kiralama servisi Relayrides'ın ise 5 milyon dolar yatırımı bulunuyor.
Bir çok internet odaklı girişime göre daha fazla sermaye isteyen AtlaGit'in şu anda Şişli'de 3 otoparkta 3 farklı modelle hizmet veriyor. Şirketin bu konumu belirlemede yanılmamak için bir anket yaptığını ve online pazarlamayı radarına aldığını umut ediyorum. Yeni araçlarını Nişantaşı'nda konumlandıracak olan servisin nüfusun yoğun olduğu bölgeler kadar şehir dışına açılması da etkili olabilir.
Sıfır araç satışına da başlanan online dünyada otomobil dünyasının varlığı büyüyor. Çevreci bir yol izleyen bu projeyi elektrikli otomobil geleceği ile birleştirmek ve çıtayı yükseltmek de pekala mümkün ve Citycarshare.org, Autoshare.com gibi örnekleri de olan bu iş modelinin Türkiye'de de yatırımla buluşacağına inanıyorum.