Google+ İçin 17 İpucu

Oldukça kısa bir sürede ve henüz sadece davetiye sistemi ile üye olunabilen Google+'ın (G+) kullanıcı sayısı 25 milyona dayandı bile. Artık pek çok kişi içeride olduğuna göre yavaş yavaş G+'ı daha etkili kullanmak için neler yapılabileceğini bir araya toplamanın da zamanı geldi demektir.

İpuçlarına geçmeden önce G+ ile ilgili bazı noktaları netleştirmekte fayda var. Daha önce başarılı olamayan Buzz ve Wave'den çok daha farklı olarak Google bu konuya büyük önem veriyor. Bunun sebebi de (sadece) Facebook'un başarısını tekrarlamak değil. Google'ın asıl işi bilgiyi organize etmek. G+, Google'ın bugüne kadar farklı şekillerde elde ettiği verilere çok daha derli toplu bir halde sahip olmasını sağlıyor. Bugüne kadar Google sizinle ilgili çok daha sınırlı bilgiye sahipti ve daha fazlasını bilen Facebook'tan bu bilgilerin gerisini alamıyordu. Ama artık kendi platformu var ve kişileştirilmiş internet konusunda eli artık çok daha güçlü.

Kişisel hesapların ardından firmalara özel yapılar da sunulacak ve tüm bu kişisel verileri, nokta atış pazarlama yöntemleri ile birleştirerek yeni açılımlar sağlayacak. Google elinin altındaki son derece gelişmiş online reklam sisteminin bütün potansiyelini belki de ilk defa G+ ile kullanıyor olacak.

Yani şu anda gördüğümüz G+ henüz daha başlangıç. Zaman içinde çok daha gelişecek ve bu sırada Google'ın sosyal platformunu mümkün olan en etkili şekilde kullanabiliyor olmak çok önemli. Öyleyse artık ipuçlarına geçelim…

1- Yayınları Susturun

Her hangi bir paylaşım gerektiğinden fazla öne çıkıyorsa, paylaşımı yapan kullanıcın adının bulunduğu satırın en sağındaki ok işareti ile "bu yayını yoksay"a bilirsiniz.

2- Yayınlarda Kişileri Etiketleyin

Bir gönderi mesajı hazırlarken, birinden bahsetmek isterseniz bunun için + veya @ işaretini kullanabilirsiniz. Bu işaretlerden birinin ardından boşluk bırakmadan kişinin adını veya soyadını yazmaya başlarsanız, G+ otomatik olarak çevrenizde yer alan kişilere öncelik vererek, uygun G+ kullanıcılarını listeleyerek seçim yapmanızı kolaylaştıracak.

3- Kısa G+ Adresiniz

Google, henüz Facebook'ta olduğu gibi profilinize ait kısa isminize olanak vermiyor. Ama G+'ta da aynı sistem başlayana kadar Gplus.to adlı özel URL kısaltma servisi ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Siteye girince kullanıcı adı ve G+ ID'nizi yazarak kısa URL'nizi alıp, kolayca paylaşabilirsiniz.

Ayrıca Google profil sayfanız da artık G+'a otomatik olarak yönlendiriliyor. Hatırlaması ve paylaşması çok daha kolay olduğu için diğer kişilere https://plus.google.com/102635391992522332471/posts gibi bir adres yerine http://google.com/profiles/umitoncel gibi bir adres de verebilirsiniz. Veya gplus.to adresinden kendinize bir kullanıcı adı oluşturabilirsiniz.

4- Profiliniz Nasıl Görünüyor?

Profilinizi herhangi başka bir kullanıcının gözünden görmek için profil resminize tıklayarak sayfanıza gidin ve isminizin altındaki satırın en sağında yer alan kutuya kişinin ismini yazarak Enter'a basın. Mahremiyet konusuna önem verenler için faydalı ve pratik bir özellik…

5- Diğerleri Çevrelerinizi Nasıl Görüyor?

Bir kullanıcının G+ profil sayfasına girdiğinizde o kişinin kimleri takip ettiğini ve kimler tarafından takip edildiğini görmek mümkün olduğu gibi bunları kişiselleştirmek de mümkün. Profil sayfanıza girerek "Profili Düzenle" düğmesine tıklayın ve sol sütundaki kişiler kutusunun üst bölümünde yer alan dünya simgesine tıklayın. Buradan hangi çevrelerinize dahil kişilerin dışarıya gösterileceğini ve çevrelerinde sizin bulunduğunuz kişilerin gösterilip gösterilmeyeceklerini ayarlayabilirsiniz.

6- Yayınların Kalıcı Bağlantıları

Twitter'dan da pek çoğumuzun alışık olduğu gibi, bir gönderinin kalıcı bağlantısına ulaşmak için paylaşımın tarih bilgisine tıklayabilirsiniz.

7- Gereksiz E-posta Bildirimleri Engelleyin

Sizi yeni bir çevreye ekleyen herkesle ilgili e-posta almak önemli mesajların görünmesini engellemeye başladıysa, Google+ ayarları sayfasından hangi durumlarda e-posta mesajı almak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

8- Profiliniz Üzerinden E-posta da Gelmesin

Varsayılan ayarlar ile profilinizi ziyaret eden herkes, adresinizi görmeseler de size e-posta gönderebilirler. Bunu engellemek için profil sayfanızı düzenlerken "E-posta gönder" düğmesinin yanındaki dünya simgesine tıklayarak varsayılan ayarı değiştirebilirsiniz.

9- Neyi Kimlerle Paylaşıyorsunuz?

Her paylaşım esnasında alt bölümde bu yayını kimlerle paylaşacağınızı belirleyebiliyorsunuz. Gönderiden sonra bunu kontrol etmek isterseniz paylaşımınızın tarih bilgisinin hemen yanındaki "Sınırlı" başlığına sahip paylaşma ayrıntılarına tıklayarak doğru mesajı doğru kişilere iletinizden emin olabilir ve gerekirse düzenleyebilirsiniz.

10- Kişiye Özel Paylaşımlar

Tüm paylaşımlarınızı çemberlerde yer alan kişilere yapmak zorunda değilsiniz. Paylaşım satırına kişi isimleri yazarak, gönderilerin tam olarak ve sadece doğru kişilere ulaşmasını da sağlayabilirsiniz.

11- Gmail'den G+'a

G+ üyesi Gmail kullanıcıları e-posta servisi sayfasının sağ üstünde bir "Paylaş" kutusuna sahipler. Bu sayede Gmail'den ayrılmadan kolayca G+'a gönderilerinizi aktarabilirsiniz.

12- Kısa yollar

Metinlerinize şekil vermek oldukça basit. Kalın için *, üstü çizili için - ve italik yazmak için _ işaretlerini kelimelerin başına ve sonuna boşluk bırakmadan eklemeniz yeterli.

13- Paylaşımınız Paylaşılmasın, Yorum da Yapılmasın

Gönderdiğiniz bir yayının başkaları tarafından tekrar paylaşılmasını engellemek isterseniz gönderinin sağ üstündeki ok işaretinden "Yeniden paylaşımı devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Aynı bölümden "Yorum özelliğini devre dışı bırak" seçeneğine de ulaşabilirsiniz.

14- Google Chrome için G+ Eklentisi

Google servislerini kullanmadığınız zamanlarda da G+'taki gelişmelerden haberdar olmak isterseniz Google'ın tarayıcısı Chrome için geliştirilmiş şu eklentiyi kullanabilirsiniz.

15- Sürükle Bırak Paylaş

Gmail'de de olan eklentileri sürükle bırak ile e-posta ekleme özelliği G+'ta da var. Bunun için bilgisayarınızdaki herhangi bir resim veya video dosyasını sürükleyip bırakarak kolayca paylaşabilirsiniz.

16- Cepten G+

G+'ı akıllı telefonunuzda kullanmak için m.google.com/plus adresini ziyaret edebilirsiniz.

17- G+'tan Ayrılmak

Pek çok sosyal ağ sitesinden çıkmak, girmekten genellikle daha zordur. G+'ta şimdilik davetiye sistemi devam ettiği için durum biraz daha farklı. Ama herhangi bir sebepten dolayı G+'tan ayrılmak isterseniz bu da çok zor değil. Yapmanız gereken Google+ ayarları sayfasındaki Hesap Özeti sekmesine geçmek. Bu sayfanın en altındaki Hizmetler başlığı altındaki iki seçenek G+ hesabınızı silmenizi sağlıyor.

Tüm bunların dışında sizin bulduğunuz farklı G+ ipuçlarını yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.