Google'a eskisi kadar ihtiyaç duymadığımızı ve ileride uygulama arama motorlarına daha fazla ihtiyaç duyacağımıza daha önceki yazılarımda değinmiştim. Konuya dair güzel geri dönüşler de gelmişti. Şimdi de kişisel arama motoru Greplin.com'dan bahsederek konuya farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum.
Greplin'in amacı online hesaplarımıza ait verileri bir havuzda toplamak ve aranılan bilgiyi tek bir arama ile sonuçlandırmak. Gmail, Google Dökümanlar, Twitter, Facebook, Linkedin, Dropbox vb. daha bir çok hesabınızı Greplin'e ekliyorsunuz ve ücretsiz olarak 10 GB'a kadar toplanan veriniz içinde sınırsız arama yapabiliyorsunuz. Aramalarınızı kişiler, güncellemeler, e-postalar (mesajlar) ya da hesap türüne göre yapabiliyorsunuz.
ABD'de Y-Combinator ile çıkış yapan Greplin'in kurucusu, Daniel Gross sadece 19 yaşında. 18 yaşında bir ihtiyaç üzerine geliştirmeye başladığı Greplin, Michael Arrington tarafından "aramanın diğer yarısı" olarak tanımlanmıştı. Diğer yarısının ne olduğunu söylemeye sanırım gerek yok.
Şubat 2010'da 15 bin dolar yatırım alan Daniel Gross, bu paraya burun kıvırmadan yoluna devam etmiş ve Ağustos 2010'da 700 bin dolarlık bir yatırımla aralarında Bret Taylor'ın da bulunduğu ciddi bir çevreye adını duyurmuş. İlk yatırımdan 1 yıl sonra da (Şubat 2011) 4 milyon dolarlık yatırımla Peter Chane ve Sequoia Capital'i yanına çekmiş.
19 yaşındaki Gross'un Google'ın önünde ciddi bir rakip olduğunu söylemek için henüz erken. Halen Google'ı çok sık kullanıyoruz, Google'ı hayatımdan çıkarmak şimdilik çok uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Diğer yandan online dünyada artık çokça vakit geçirdiğim ve ihtiyacımı karşılayan kaynaklar var (rss okuyucum, wikipedia, twitter vb..). Bu servislerde arama yaparak istediğim çoğu bilgiye erişebiliyorum. Google'ın sunduğu sayısız sonucu kontrol etmek bazen işkence olabiliyor. (Otomatik içerik yayını yapan web sitelerinin Google'ın mantıksal değerlendirme sistemini zorlaması ve Google'ın online reklamcılıktan para kazanıyor olması hepimizi zorluyor.)
Greplin'i tıpku uygulama arama motorları gibi görüyorum. Greplin, geleceğin dijital dünyasında "arama" fiilinin karşısına adını yazdırabilecek bir girişim. Bugün çok fazla ihtiyaç duymasak da online dünyada depoladığımız kişisel veriler artıyor ve her şeye bir kaç dokunuşla erişebilmenin rahatlığı hafızamızı geriletiyor. Bu nedenle Greplin gibi servislerin hayatımızdaki yerinin artacağına inanıyorum, tabi kişisel gizliliği ihlal boyutuna girilmemesi gerekiyor.
Greplin daha yolun başında. Google'ın ilk tohumları atıldığında (1998) Sergey ve Larry 20li yaşların ortasındaydı. Bugün ikisi de 40'a merdiven dayamışken Google'ı eleştirebiliyoruz. Greplin'in bir de Chrome eklentisi bulunuyor, onu deneyerek başlayabilirsiniz, işinize yaradığını göreceksiniz..