Haziran ayında tamamlanan seçimlerden sonra TBMM'inden en büyük beklenti yeni anayasa konusunda ciddi adımlar atılması. Bunun için komisyonlar oluşturulacak, siyasi partiler kendi görüşlerini mecliste paylaşacak ve Türkiye'nin yeni anayasasının hazırlanması için ortak bir zemin hazırlanacak. Eğer bu süreçte bir referandum yapılmazsa vatandaşın yeni anayasa üzerindeki etkisi büyük oranda seçtikleri milletvekillerinin görüşleri ile sınırlı olacak.
Peki vatandaşların böylesine önemli bir konuya doğrudan dahil olmaları mümkün olabilir mi?
Aslında İzlanda bu konuda oldukça ilginç bir kararla ülkenin yeni anayasa taslağı için sosyal medya üzerinden vatandaş görüşlerine başvuruyor. Sizlere daha önce tanıttığımız WeDecide Türkiye'de de internet ve sosyal ağ sitelerinin bu konuda da çözüm olabileceğini gösteren bir proje hazırladı. Anayasamiz.org sitesi kullanıcıların anayasa ile ilgili önerilerini sunmalarına ve oylamalarına olanak veriyor.
Yeni Anayasa Platformu ile birlikte hazırlanan projede kullanıcılar sisteme üye olduktan sonra hemen yeni anayasa için çalışmaya başlayabiliyorlar. Sistemde kayıtlı olan önerilere oy vermek veya kendi önerinizi ortaya atmak mümkün.
İşin anayasa hazırlama kısmı bir yana, bu proje özellikle sosyal ağların gündelik yaşama nasıl doğrudan katkı sağlayabileceğini göstermek adına çok önemli bir örnek. Bu yazı hazırlanırken 44 öneri ve 57 yorumun yer aldığı sitenin yeni anayasayı biçimlendirmek adına ne kadar etkisi olacağını ön görmek zor, ama atılan adım interneti gerçek anlamda etkili kullanmak adına oldukça büyük.
Zaten bireylerin her geçen gün daha önem kazandığı, her türlü kurum için etkileşimli yapıların geleneksel yöntemlerden daha etkili sonuçlar doğurduğu bu yeni dijital çağda internet kullanıcıların bir anlamda "uzun kuyruğu" oluşturarak büyük sonuçların ortaya çıkmasına yol açmaları kaçınılmaz değil mi?