PopCap Games 1 Milyar Dolara Satılıyor mu?

PopCap Games 1 Milyar Dolara Satılıyor mu?

Sosyal ve mobil oyun sektörlerinin büyük bir hızla büyümesi, son zamanlarda bu alanda çok fazla satın alma ve yatırım haberinin ortaya çıkmasına da neden oluyor. BigPoint, 7Road, Kabam, Wooga, Crowdstar son zamanlarda bu nedenle gündeme gelen oyun firmalarından sadece bazıları. Şimdiye kadar aralarında en çok ses getiren ise BigPoint'in aldığı 350 milyon dolarlık yatırım olmuştu.

TechCrunch'ın iddiasına göre oyun sektöründe çok daha büyük bir hareketlenme yaşanmak üzere. Haberde Bejeweled, Peggle ve Plants vs Zombies gibi çok popüler oyunların sahibi olan PopCap'in 1 Milyar dolar karşılığında satılmak üzere olduğu söyleniyor.

PopCap'ten Jennifer Kye, TC'ın iddiasına Twitter üzerinden ışık hızıyla yanıt verdi ve haberin doğru olmadığını söyledi. Kafaları asıl karıştıran şeyse şu anda Kye'ın tweet'inin silinmiş olması. Firmaların her zaman söylemeyi sevdiği gibi PopCap şu anda "şirket politkası gereği söylentiler üzerine yorum yapmıyoruz" diyor ama Kye'ın tweet'inin silinmiş olması PopCap'in bu iddiayı resmi olarak yalanmamayı tercih ettiğini gösteriyor.

Bu gelişmeler ışığında ben PopCap'in satılabilecek olmasını %50'nin üzerinde bir ihtimal olarak değerlendiriyorum. Bu durumda yeni soru PopCap için 1 milyar doları kimin verebileceği…

Tabi ki ilk akıllara gelen sosyal oyun sektörünün açık ara lideri olan Zynga. Farmville ile zirveye oturan ve son zamanlarda da CityVille ile dikkat çeken firmanın son 12 ay içinde tam 12 ayrı oyun firması satın almış olması bu iddiaları güçlendirse de, TechCrunch'ın haberine göre bu ihtimal oldukça düşük. Her ne kadar Zynga, gerçekten de PopCap'i satın almakla ilgilenmiş olsa da yıllık 100 milyon dolar civarında geliri olan bir firmaya sahip olmak için 1 milyar doları gözden çıkartmak Zynga'ya biraz fazla gelmiş.

Diğer bir güçlü aday ise gözünü Zynga'nın tahtına dikmiş olan Japon DeNA. Özellikle mobil oyunlar konusunda Asya'da geniş bir kitleye ulaşan DeNA diğerlerine göre biraz daha kapalı bir kutu. Son çeyrekte 279 milyon dolar gelir elde eden ve 350 sosyal oyuna sahip olan DeNA'nın Batı'ya açılmak için sansasyonel bir satın almaya gitmesi muhtemel ama yine karşımıza PopCap'in karşılanması pek kolay olmayan 1 milyar dolarlık fiyatı çıkıyor.

2009 yılında Playfish'i 400 milyon dolar karşılığında satın alarak sosyal oyunlara girmek adına önemli bir adım atan Electronic Arts muhtemel adaylardan bir diğeri gibi görünüyor. Toplam değeri 8 milyar doların biraz altında olan EA için PopCap'e 1 milyar dolar ayırmak çok olası görünmese de TechCrunch'ın iki farklı kaynaktan edindiği bilgilere göre güncellediği yeni iddiasına göre duyumlar bu yönde. Yani EA şu anda görünen en muhtemel alıcı konumunda…

Yine de 1 milyar dolarlık değerleme EA için hala aşılması güç bir bariyer. Peki PopCap fiyatı düşürerek bir orta yol bulmaya yanaşır mı? Bu da zor görünüyor. Çünkü günlük 4,3 milyon aktif kullanıcısı olan PopCap'in bu yıl sonuna kadar halka açılma planları yaptığı da biliniyor.

Bu seçeneklerin yanı sıra oyun sektörüne sıcak baktığı bilinen büyük medya firmaları da var. Sonuç olarak geleceği oldukça parlak görünen PopCap'in halka arzı öncesinde el değiştirmesi mümkün ama muhtemel alıcıların sayısının çok az olduğu da bir gerçek…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.