Windows Phone 7 Dünyasında Son Durum

Windows Phone 7'nin Nokia ile yeniden hayat bulmasına sayılı aylar kaldı. 2012'ye kalması tehlike arzeden Windows Phone 7 temelli yeni Nokia telefonlar, bu yılın son çeyreğinde ilk olarak 6 Avrupa ülkesinde (Hollanda, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere) piyasaya çıkacak. O nedenle Windows Phone 7 ekosisteminin son durumuna göz atmamız iyi olacak.

Windows Phone 7 henüz 1 yılını doldurmadı ve çok başarılı bir satış grafiği çizdiği söylenemez. Ancak Microsoft'un yeni mobil işletim sistemine yetenek ve ekosistem açısından güveni tam. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen MIX11 Konferansı’nda da bu durumu sayılarla ortaya koydu. Las Vegas’da uygulama geliştiricilere yönelik olarak düzenlenen toplantıda Windows Phone 7 uygulamalarının 20 bini aştığı ve her ay yaklaşık 1500 uygulama ve oyunun orduya eklendiği açıklandı.

Microsoft Türkiye Blogu'nda açıklanan sayılara göre;

● Windows Phone 7 için sunulan uygulama geliştirme yazılımı 1.5 milyon kez indirildi. ● Windows Phone için oluşturulan App Hub adlı uygulama geliştiriciler topluluğunda 36,000 kayıtlı üye var. - Windows burada rakipleri gibi uygulamanın indirilme sayısını ifade etmediğine dikkat çekiyor. ● Geliştirilen uygulama sayısı 20,000'i geçti. - Microsoft bu sayıya da klasik mobil içerikleri (duvar kağıtları vs.. ) ve aynı uygulamanın başka dildeki sürümlerini eklemediğini söylüyor. Bu bakışla da Windows Phone 7 için oluşturulan ekosistemin, 10.000 uygulama sayısına en hızlı ulaşan topluluk olduğunu söylüyor. ● Windows Phone 7 dünyasında 7,500 ücretli uygulama bulunuyor. ● Reklam destekli uygulamaların sayısı 1,100'e ulaştı. - Uygulama geliştiriciler reklamlardan gelir elde etmek için Microsoft Advertising Ad Control sistemini kullanıyor. ● Windows Phone 7 kullanıcıları her ay ortalama 12 uygulama indiriyor. ● Windows Phone Marketplace'de uygulamalara ortalama 1.8 günde sertifika vererek kullanıcılarla buluşturuyor. ● Marketplace'de yer alan paralı uygulamaların yüzde 44'ünün deneme versiyonu bulunuyor.

Önyargılarımızı bir kenara bırakacak olursak bu veriler Windows Phone 7 ekosistemin, temiz bir şekilde büyüdüğünü ve ayakları yere basan bir ekosistemin oluşmaya başladığını gösteriyor. Sadece sayıların kullanıcıyı memnun etmeyeceğini bilen birileri işin başında. Tabi uygulama kirliğine karşı durmanın yanında ihtiyaca yönelik kaliteli uygulamaların eksikliği hissediliyor mu bilemiyoruz. Bunu görmek için biraz daha beklememiz gerekecek..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.