iCloud, Apple'a Dava Açıyor

Apple'ın WWDC'de duyurduğu yenilikler arasında en çok ses getirenlerden biri de sanal sürücü servisi iCloud oldu. Bulut bilişim konusunda Apple'ın bugüne kadar attığı en büyük adım olan iCloud, var olan servislerle entegrasyonu ve pek çok yeniliğe imkan vermesi anlamında gerçekten de çok önemli. Fakat gözden kaçan ufak bir detay var; bugün artık daha önce marka tescili gerçekleşmemiş yeni bir isim bulmak pek kolay değil. Her ne kadar kelimelerin başında küçük "i harfi" Apple ile özdeşleşmiş olsa da bu kullanım hakkı tek başına Apple'a ait değil.

ABD Phoenix'te kurulmuş iCloud Communications 2005 yılından beri bu ismi kullanarak VoIP hizmetleri veriyor. Şimdi ise Apple'ın iCloud'unun aslında kendisine ait olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu.

Firmanın 6 yıla yakın süredir bu markayı aktif olarak kullanıyor ve kendi ifadelerine göre 4 kıtada hizmet veriyor olmaları bu davanın art niyetli bir para sızdırma çabası olarak nitelendirilmesinin de büyük ölçüde önünü kesiyor. Diğer yandan patent davalarına hiç de yabancı olmayan Apple'ın da kolayca pes etmeyeceği kesin.

iCloud Communications dava dilekçesinde Apple'ın kullandığı ve iCloud isminin geçtiği tüm "etiketlerin, simgelerin, baskıların, işaretlerin, antetli kağıtların, broşürlerin, kartvizitlerin, faturaların ve yazılı ya da kayıtlı diğer materyaller ile reklamların" imha edilmesini istiyor. Tabi ki dilekçede "ortaya çıkan ve çıkabilecek olan maddi kayıpları ve makul telif gelirleri"nin de Apple tarafından karşılanmasını istiyor.

Dersine oldukça iyi çalışmış gibi görünen iCloud Communications ayrıca Apple'ın patent konusundaki pek de parlak olmayan geçmişinin de altını çizerek "Apple kendisine ait marka ve patentleri agresif bir şekilde korurken, diğer yandan firmanın başkalarına ait patentleri bilerek ve isteyerek ihlal etmek konusundaki tavrı eskilere dayanır ve kamuoyu tarafından bilinmektedir. Apple'ın patent davaları henüz 1970'lerde The Beatles müzik grubuna ait Apple Corp markası ile başlamıştı" açıklamasında bulundu. (Bu ilginç olayın detaylarını Wikipedia'da okuyabilirsiniz.)

Apple, iCloud markasının tescili için önce (pek çok büyük firmanın yaptığı gibi) ilk başvurusunu Jamica'da yapmış, Aralık 2010'daki bu başvurunun ardından ABD ve Avrupa başvurularını ise birkaç hafta önce tamamlamıştı.

Söylentilere göre iCloud.com alan adı için 4,5 milyon dolar ödeyen Apple bu davada anlaşmaya gidecek olursa çok daha fazlasını gözden çıkarmak zorunda kalacak gibi görünüyor.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.