Trendsmap.com: Twitter Trendlerini Harita Üzerinde İnceleyin

Trendsmap.com: Twitter Trendlerini Harita Üzerinde İnceleyin

Twitter'da nelerin daha ağırlıklı olarak konuşulduğunu öğrenmek son derece kolay. Tek yapmanız gereken Twitter sayfasının sağ bölümde yer alan "Trends" başlığı altına göz atmak. Üstelik buradan istediğiniz ülkedeki eğilimleri de takip edebilirsiniz. Fakat bu eğilimleri harita üzerinde ve hatta şehir detaylarına kadar inerek incelemek istediğinizde Trendsmap.com çok daha başarılı bir alternatif.

Google haritası üzerinde gösterilen Twitter trendlerine bugün Trendsmap üzerinden göz atmak isterseniz hemen hatırlatalım Türkiye'de şu anda trendler neredeyse tamamen seçim sonrası yorumlardan oluşuyor. Yani bol bol parti ismi ve o partilerle ilgili olumlu ya da olumsuz yorumlarla karşılaşmaya hazır olun :)

Tüm dünya çapında trendleri gerçek zamanlı olarak listeleyen Trendsmap'ın sayfasına ulaştığınızda eğer izin verirseniz sizin coğrafi konumuzu otomatik olarak belirlemeye çalışıyor. Böylece yerel olarak size yakın bölgelerde neler konuşulduğunu ayırt etmenizi kolaylaştırıyor. Sol üst bölümde yer alan My location (Benim Konumum) ve My City (Benim Şehrim) bu sayede düzgün çalışıyor gibi görünüyor ama My Region (Benim Bölgem) nedense beni Türkiye'den çıkartarak, Almanya - Danimarka arasında bir yerlerde görmeyi tercih etmesi enteresan oldu…

Harita üzerindeki trend bulutu arasında dolaşmak oldukça hoş fakat biraz daha ayrıştırılmış bir bilgiye ulaşmak isterseniz Trendsmap, Cities(Şehirler) başlığ altında bu imkanı da sunuyor. Her şeyden önce site üzerinde farklı ülkeler ve şehirlerindeki trendleri liste olarak incelemek mümkün. Ne yazık ki Türkiye trendleri sitede ülke çapında gösterilmiyor. Buna rağmen İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir ve Adana'nın yükselen trendlerini ayrı birer liste halinde görmek mümkün. Bu listelerde öne çıkan anahtar kelimeleri 7 günlük geçmişi ifade eden minik bir grafik eşliğinde görebilirsiniz. Ayrıca ilgili anahtar kelimenin bulunduğu satırın sağ bölümündeki ok işareti ile gerçek zamanlı olarak o anahtar kelimenin kullanıldığı tweet'lerin listelenmesinis ağlayabilirsiniz.

Sağ sütunda ise şehrin ufak haritası üzerinde şehrin hangi bölümlerinde Twitter'ın daha yoğun kullanıldığı bir sıcaklık haritası (heat-map) ile gösteriliyor. Sağ sütunun alt kısmında ise o şehrin Twitter kullanıcıları tarafından en çok paylaşılan bağlantılar, fotoğraflar, videolar, en sık kullanılan hashtag'ler ve en popüler Twitter kullanıcıları listeleniyor.

Eğer anahtar kelimelere daha yakından bakmak isterseniz harita görünümündeyken herhangi bir etikete tıklayarak, harita ekranının sağ bölümde yer alan bilgi penceresinde anahtar kelimenin son kullanıldığı tweet'leri ve ilgili bağlantılar ile videoları görebilirsiniz.

Bunun dışında site üzerinde belirtildiğini görmedim ama ufak bir URL hilesi ile herhangi bir anahtar kelimeyi tek başına dünya haritası üzerinde görmenin yolu da var. Bunun için http://trendsmap.com/topic/ ve sonuna da anahtar kelimeyi yazmanız yeterli. Daha sonra da harita üzerinde gördüğünüz etiketlerden birinin üzerine tıkladığınızda, sadece o bölgede ilgili anahtar kelimenin kullanıldığı en güncel tweet'lere ulaşabilirsiniz. Bu sayede örneğin şu anda dünyanın neresinde Türkiye'den bahsedildiğini http://trendsmap.com/topic/Turkey yazarak görebilir ve dünyanın herhangi bir bölgesinde tam o anda Türkiye hakkında konuşulanlara göz atabilirsiniz.

Trendsmap ilk bakışta sadece Twitter eğitimlerini harita üzerinde gösteriyor gibi görünse de, biraz inceleyince bölgesel olarak veya anahtar kelime bazında bu eğilimleri çok daha detaylı inceleme imkanı sunuyor olması açısından oldukça başarılı bir uygulama…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.