comScore Avrupa Nisan Raporu: Türkiye Avrupa'nın En Fazla Sayfa Görüntüleyen Ülkesi

comScore Avrupa Nisan Raporu: Türkiye Avrupa'nın En Fazla Sayfa Görüntüleyen Ülkesi

comScore'un Mart ayı Avrupa İnternet Pazarı raporunda Avrupa’nın internette en çok vakit geçiren 3. ülkesi idik. Nisan ayı raporu açıklandı.

Türk internet kullanıcılarının internet kullanım ilgisi önemsenmeyecek bir düşüşle mevcut yerini korudu. Sayfa görüntüleme ortalamasında ise ilk sıraya yükseldi.

Avrupa’da İnternet Kullanımı

Avrupalı 365,3 milyon tekil kullanıcısının analiz edildiği rapora göre Avrupa'da internette ortalama vakit geçirme süresi aylık ortalama 24,2 saat. Yani her ay Avrupalılar'ın bir günü kesintisiz olarak internette geçiyor.

comScore Avrupa Raporu Nisan

Türkiye'de online kalma süresi ortalama 29,3 saat, Avrupa ortalamasından biraz daha ilerideyiz. Türkiye'den daha fazla internette vakit geçiren ülkeler ise yine İngiltere (29,8 dakika) ve  Hollanda (31,3 dakika). İlk iki ülkede internet kullanım oranı 3-4 dakika düşmüş ama Türkiye için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Ortalamamız sadece 6 saniye değişmiş.

Nisan ayı raporuna göre internette sayfa görüntüleme sayımız 3098'den 3121'e yükselmiş. Bu yükseliş önceki ay bizim önümüzde olan Hollandalılar'ı geride bırakmamızı sağlamış ve Türkiye'yi Avrupa'nın intenette en çok sayfa görüntüleyen ülkesi yapmış. Hollanda'nın kullanıcı başına aylık ortalama sayfa görüntüleme sayısı ise 3515'ten 3105'e düşmüş.

Avrupa’nın Popüler Siteleri

En çok ziyaretçi çeken siteler sıralamasında ise yine Google Siteleri 329 milyon ziyaretçiyle birinci, Microsoft siteleri 269 milyon ziyaretçi ile ikinci, Facebook ise 236 milyon ziyaretçi ile üçüncü sırada. Avrupa'da 18 pazarda yapılan analizlere göre  Avrupa ülkelerindeki internet kullanıcılarının %90'ına Google, 73.7'ine Microsoft, % 64.9'una ise Facebook erişiyor.

comScore, Türkiye'de hizmet vermeyen müzik video servisi Vevo'nun Nisan ayında %3 oranında yükseliş gösterdiğini söylüyor. Facebook'un ise önceki aya göre %1 oranında ziyaretçi artışı var.

comScore Avrupa Raporu Nisan

Dikkat çekici bir diğer nokta ise Twitter'ın listeye girmiş olması. Twitter, 30 milyonu aşkın ziyaretçi, ortalama 585 milyon sayfa gösterimi ve ziyaretçi başına ortalama 14.2 dakika sitede kalma süresi ile sondan bir önceki sırada yer alıyor. Son sırada ise Alman Otto Grup var.

Sitede geçirilen süre açısından Rus sosyal ağ sitesi VKontakte yine ilk sırada geliyor. Nisan ayında VKontakte kullanıcıları ortalama 494.9 dakika yani 8.2 saat online kalmış. Bu süre Facebook kullanıcıları için 283.6 dakika. Ancak Facebook sayfa görüntüleme açısından VKontakte'ye fark atıyor. Nisan ayında Facebook'ta görüntülenen sayfa sayısı 115.5 milyar iken, VKontakte'de 31 milyar sayfa görüntülenmiş.

Online Seyahat Siteleri

comScore, Nisan ayı raporunun sonuna bu kez online seyahat (turizm) sitelerinin yükselişini eklemiş. Avrupalı internet kullanıcılarının seyahat kategorisindeki sitelere ilgisi geçen yıl %11 oranında artmış. Bu kategori, seyahat acentaları, konuyla ilgili bilgi kaynakları, konaklama ve bilet satış sitelerini kapsıyor.

Online seyahat servislerinin kullanımında ilk sırayı İngiltere ve İrlanda alıyor. Bu iki komşu ülke dışında yükseliş yaşayan diğer iki ülke de Fransa ve Almanya. Özellikle Almanya'nın geçen yıla göre %12 gibi bir yükseliş yaşaması Almanya pazarında bu alandaki girişimlerin artmış olabileceğini akıllara getiriyor. Belçika ve İsveç'teki %15'lik düşüşe baktığımda ise küçük ülkelerde değişen tercihlerin büyük değişimler getirmiş olabileceği aklıma geliyor.

comScore Avrupa Raporu Nisan Turizm

comScore, popüler online seyahat sitelerinde ilk sırayı Expedia Inc'e ( TripAdvisor, Expedia, Hotels.com) veriyor. Bu siteler Nisan ayında 21 milyonu aşkın ziyaretçi çekmiş. İkinci sırada Priceline.com Inc, 3. sırada ise Groupe SNCF var. Bu iki grubun çektiği toplam ziyaretçi sayısı Expedia'ya yetişemiyor. Turizm ülkesi olarak anılmamıza rağmen listede herhangi bir Türk girişiminin olmaması ise dikkat çekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.