Maliye Bakanlığı'nın 2009 sonunda Google'a kestiği 71 milyon dolarlık vergi cezasını hatırlarsınız. Google'ın Türkiye'de sunduğu reklam hizmetlerinin vergilendirilmesine dayanan bu ceza, Vatan Gazetesi'nin haberine göre Google'ın yeni yasa düzenlemesine dair attığı adım ile çözüme kavuşuyor.
Ufuk Şanlı'nın haberine göre 6111 sayılı Torba Yasa’dan yararlanmak için Maliye’ye başvuran Google'ın borcu 35 milyon liraya düşürülmüş ve 18 taksite bağlanmış.
Türkiye'de verdiği reklam hizmetlerini İrlanda'dan yöneten (fatura kesen) Google'ın söz konusu cezayı kabul etmesi 2009 ve 2010 yıllarına ait gelirlerinden de devlet vergi tahsil edilebilmesinin yolunu açıyor.
Daha önce paylaştığımız gibi Google bu karara "Türk kanunlarına uygun hareket ettiğimize ilişkin inancımız tam." şeklinde yanıt vermiş ancak dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tepki göstermişti.
Vatan'ın kaynaklarına göre Google ayak diremekten(!) vazgeçmiş ve yeni yasa çerçevesinde kabul ettiği 71 milyon liralık borcu (2007-2008 yılı için vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faizi dahil toplam ceza) 2 ayda bir olmak üzere toplam 18 taksitte ödenecek.
Konunun Türkiye'de ve uluslararası yasal düzenlemeler içinde uygulanabilirliği belki bugüne kadar göz ardı edilmişti. Ancak Google'ın İrlanda'yı vergi indirimleri açısından tercih ettiği ve milyar dolar seviyesinde kazançlı çıktığı (Bermuda Üçgeni) bilinen bir gerçek. İngiltere hükümeti dahi bu konuda adım atmaya itmişti.Yalnızca Google değil, bilişim dünyasının önemli isimleri de İrlanda'yı tercih edenler arasında. Bunlar arasında yer alan IBM, Intel, Hewlet Packard, Microsoft ve Yahoo'nun adını vermek sanırım yeterli olacaktır. İrlanda'nın yabancı yatırımları çekerek gösterdiği yükseliş maalesef 2010 sonunda başlayan bir ekonomik krize neden olmuştu. Konunun ayrıntısına girmek isteyenler İrlanda Ekonomisi'ni inceleyen şu yayını göz atabilirler.
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki, Google'ın ülkemizde reklam gelirlerini vergilendirmemesi Türk bilişim şirketleri adına da pek adil görmediğim bir durumdu. Dolayısıyla konunun ülkemiz lehine sonuçlanmasından memnunum ve bu sektörden elde edilen vergilerin yine bu sektörün önünü açacak şekilde değerlendirilmesini diliyorum.
Güncelleme: Konunun detayını almak istediğimiz Google yetkililerinden söz konusu dava sürecinin devam ettiğini ve herhangi yeni bir ödeme yapılmadığı cevabını aldık. Görünen o ki yasal şartlar izin verdiği ölçüde Google vergi ödememe hakkını koruyor, konunun akıbetinin ne olacağını merakla bekliyoruz.Tam açıklama aşağıdaki gibi;
İngilizce: Google complies with tax law in every country in which it operates. As the Turkish tax authority has ordered, we are making a temporary payment while we appeal this decision. We are confident we comply with Turkish law.Türkçe:Google operasyonunun olduğu ülkelerde vergi kanunlarına uygun hareket etmektedir. Devam eden yasal surecin bir parçasi olarak, Türk vergi otoritelerinin talepleri doğrultusunda geçici bir ödeme yaptik. Ancak karara itirazımız sürüyor, bu doğrultuda da gerekli adımları attık. Çünkü Türk kanunlarına uygun hareket ettiğimize inancımız tam.