BirFikrinMiVar'ın Kazananı Belli Oldu!

BirFikrinMiVar?Türkiye'de girişimciliği destekleyen BirFikrinMiVar'ın finali 29 Mayıs Pazar gecesi yapıldı ve kazananlar belli oldu. Binlerce girişim arasından seçilen 80 proje 13 hafta boyunca NTV’de yarışmıştı. Finale kalan 10 proje önceki akşam canlı yayında jürinin ve seyircilerin seçimiyle değerlendirildi. Yılın girişimcisi Çelebi adlı projesiyle Hikmet Koşar oldu.

Birinci olan Hikmet Koşar'ın Çelebi projesi, fosit yakıt gerektirmeden çalışan bir hareket sistemiydi. İkinciliği akarsu enejisinden faydalanarak geliştirilen Sugücü Pompası projesiyle Şahin Bekçioğlu, üçüncülüğü ise düşük enerjilerle yüksek miktarda sera gazını parçalamayı hedefleyen Sera Gazı Filtreleme projesi aldı. Finalde jüri üyelerinin verdiği puanlar (% 60) ve seyircilerin gönderdiği kısa mesajlar (%40) kazananı belirledi.

On üç haftadır jüri koltuğunda oturan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Koton Mağazacılık Eşbaşkanı Gülden Yılmaz ve Uludağ İçecek Grubu’ndan Ömer Kızıl'ın yanısıra final gecesinde Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Vadafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray'da hazır bulundu.

Yarışmanın birincisi 570 bin TL değerinde şirket kurulum, Ar-Ge, yurt dışında ofis kurma ve lojistik desteği ile Vodafone İş Ortağım’dan 1 milyon liralık konuşma kazandı. İkinciliği kazanan Bekişoğlu 150 bin TL değerinde, üçüncü olan Kemal Kart ise  80 bin TL değerinde ödülün sahibi oldu.

BirFikrinMiVar Final Fotoğrafları

Ayrıca BirFikrinMiVar'a katılan Enes Süsli ve arkadaşlarının Unikart adlı projesi BKM tarafından 40 bin TL değerinde danışmanlık ve fuar desteği, Nursena Yılmaz ve Gizem Selçuk’un fikri olan "Gidemiyorum, satıyorum" adlı proje de e-Yabi tarafından 50 Bin TL değerinde internet sitesi kurulumu, e-ticaret ve sosyal medya desteği ile ödüllendirildi. Hüsnü Özyeğin de finale çıkan tüm yarışmacıların Girişim Fabrikası tarafından destekleneceğini söyledi.

BirFikrinMiVar'dan internet odaklı bir proje finale çıkamadı ama bu süreçte biz de girişimcilere destek olmak için Fuat Sami'den aldığımız paylaşımlarımları sizlere aktardık. Canlı sunulan final bölümünün tamamını ya da kazanan proje Çelebi'nin sunumunu izleyebilirsiniz.

Tüm oylamalar sonucunda yarışan fikirler aldıkları puana göre aşağıdaki şekilde sıralandı.

1. Çelebi - Hikmet Koşar :

Fosil yakıtlar olmaksızın çalıştırılabilen, küresel ısınmaya çözüm getireceğini iddia ettiği bir otomobil ve hareket sistemi geliştirdi.

2. Sugücü pompası - Şahin Bekişoğlu :

Elektrik enerjisi, mazot ve benzin gibi yakıtları kullanmadan, akarsu enerjisinden yararlanarak suyu yukarı basan bir pompa geliştirdi

3. Sera gazı filtreleme - Kemal Kart :

Çok düşük enerjilerle yüksek miktarda sera gazını parçalamayı başaran, tüm araçlara, binalara, fabrikalara uygulanabilecek bir cihaz geliştirdi.

4. Dokunarak matematik - Gökhan Yücel :

Ana sınıfı ve ilköğretim ilk dört sınıfa kadar olan matematik öğretimini soyut halden somut hale getirmeyi amaçlayan üç boyutlu matematik materyallerinin üretmek istiyor.

5. Rekat sayar seccade - Birol Karaca :

Namaz kılarken kaçıncı rekatı kıldım sorusuna yardımcı olacak bir seccade geliştirdi.

6. Engellilere hayat - Reşan Arlıer:

Engelliler ve yatağa bağımlı hastaların yaşam standartlarını artırmaya yönelik ar-ge çalışmaları yaparak araç ve malzeme tasarımı yapıyor. Bu fikri üretim aşamasına getirmeyi hedefliyor.

7. Last drop / Metin Pehlivanoğlu :

Günlük kadın pedini unisex bir tasarıma uygulayarak erkeklerin idrar sonrası yaşadıkları hijyenik problemlere karşı kullanıma sunmayı planlıyor.

8. Isıtmalı koltuk /Gürkan Akarsu :

Ürünüyle, dış mekanlardaki ısıtma sorununu tamamen ortadan kaldırdığını iddia ediyor.

9. Devre kesici priz / Fahri Benzetiroğlu :

Priz kontak yuvalarında 220 volt akım varken elektrik çarpmayan, can ve mal emniyetini sağlayan güvenli elektrik prizini üretti.

10. Döner kasa / Abdullah İnceoğlu :

Döner kasa tekniğini kamyonlara uygulayarak zaman ve insan gücünden tasarruf elde etmeyi hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.