Online iletişime e-posta ile adım attık fakat bugün sosyal medya iletişimi hayatımızda daha büyük bir yer kaplıyor. Bu eğilim artık bireysel kalıpların dışına çıkıp, kurum içi iletişime ilham veriyor. Bunun iyi bir örneği de Swabr.com.
Şirket ve organizasyonların kara tahtası olarak tanımlanan Swabr.com'un kurucusu MangırKart'tan da tanıyacağınız Ayhan Koçak. Swabr, temelde ekip içi iletişimi kuvvetlendirmeyi ve e-posta trafiğini azaltmayı amaçlıyor. Swabr basitçe, Friendfeed ya da Facebook'ta oluşturulan özel grupların iş takibine özel şekli olarak açıklanabilir.
İşletmelerin iş süreçlerini internete taşıması, iş birliğini güçlendirmesi ve sosyal medya temelli online iletişime uyum sağlaması Enterprise 2.0 olarak adlandırıldı. Swabr'da bu kavramın bir parçasını oluşturuyor ve şirket ya da organizasyon içi e-posta iletişimini "Enterprise Microblogging" ile ikame etmeye çalışıyor.
Swabr'da Twitter'da olduğu gibi ekip arkadaşlarınızı takip edebiliyor, @ işareti ile birini konuşmanıza ekleyebiliyorsunuz. Doküman ve fotoğraf yükleyebiliyor, yorumları beğenebiliyor, bir konuşmanın e-posta adresinize gönderebiliyorsunuz. Konuşmalar içinde size verilen cevapları, sizden bahseden mesajları vb. e-posta bildirimiyle alabiliyorsunuz. Eğer Swabr'dan çıkmazsanız bildirimler Facebook gibi site içinde gösteriliyor.
İngilizce ve Almanca yayında olan Swabr'ın bir faydası da iş geçmişinizi kayıt altına alıyor olması. Kişisel profillerin de görülebildiği serviste kimin neyle ilgilendiğini, neler yaptığını görebiliyorsunuz. Çalışanları durumunu güncellediğinde kimseyi rahatsız etmeden ne ile ilgilendiğini görebiliyorsunuz.
İçerik bölümünde dökümanlar fotoğraflar ve bağlantılar ayrı olarak görülebiliyor. Henüz site üzerinde göremesem de Swabr'da pazarlama, yönetim vb. gruplar oluşturmak ve giriş izinlerini belirlemek de mümkün olacak. Üyeler servis içi etkileşimine göre itibar da kazanacak. Bu da şirket için bir ödüllendirme mekanizması kurulmasını sağlayabilir.
Ayhan Koçak tarafından geliştirilmeye başlanan Swabr ilk aşamalarda studentSN çalışanları tarafından şirket sosyal ağı olarak kullanılmış. Aynı şekilde MangırKart ekibi de Swarb'ı kullanırken, studentSN ve MangırKart kurucuları Swabr’ın pratik kullanımı ile etkili olacağına inanarak Ayhan Koçak'a destek vermeye karar vermişler.
Şahsen Swabr'ın arayüzünü Backpackit'ten daha basit ve etkili buldum. Küçük ekibimizi kullanmaya teşvik ettim ve Sanırım Swabr'ın Webrazzi’ye özel 100 adet davetiye verdiğini de söylemenin vakti geldi. Swabr.com ‘a üye olmak için e-posta adresinizi girip, davetiye kodu olarak webrazzi yazmanız yeterli.
Swabr'ın şu anda sadece şirket e-postası ile kayıt aldığını, genel e-posta adresi ile üye olabilmek için kayıtlı bir kullanıcı davetinin gerektiğini de dipnot olarak ekleyelim.
Güncelleme: 50 kişi daha webrazzi koduyla Swabr.com'a üye olabilir. :) / 31 Mayıs , 16:00