Doğal dil işleme teknolojisini bilenler Botego'yu yakından tanıyacaktır. 2007'de kurulan Botego, bugün cirosunun %30'unu chatbot'lardan elde ediyor. Botego'nun kurucusu Ekim Nazım Kaya'nın paylaştığı infografik bu iş yükünü ayrıntılarıyla ortaya koyuyor.
Botego'nun chatbot'ları, ziyaretçiler ile web sitesi üzerinde 7/24 iletişim kuruyor, online pazarlama faaliyetlerine destek oluyor ve kurum çalışanlarının bilgiye hızlı ve kolay erişmesini sağlamak için çalışıyor.
Müşterilere, çağrı merkezlerine ve şirket personeline her yıl milyonlarca dakika kazandırarak mesai ve telekomünikasyon maliyet kazancının arttırılmasını amaçlayan Botego, chatbot'ların kulaktan kulağa yayılan pazarlama projelerini de çeşitli dijital ajanslarla birlikte gerçekleştiriyor.
Bizimle paylaşılan infografikte de Botego'nun charbot'larının 2008'den bu yana nasıl bir büyüme gösterdiğini görüyoruz. 3 yıl önce 3 botla işe başlayan ve müşterilerine 120 bin dakika kazandıran Botego, 2009'da 10 botla bu süreyi yaklaşık 2 milyon dakikaya yükseltmiş. 2010'da ise bot sayısını 24'e çıkaran Botego'nun şirketlere kazandırdığı süre 10 milyon dakikaya dayanmış.
İnfografiğin tamamına yazının sonunda ulaşabilirsiniz.
Aşağıda bazı önemli chatbotları hakkında bilgi veren Botego, bugüne kadar dört farklı dijital ajansla çalışmış ve ilk banner içi bot, ilk Microsoft onaylı MSN botu, metinden sese çeviri (text-to-speech) teknolojisini kullanan ilk bot, Facebook Connect entegrasyonu ile çalışan ilk bot gibi projelere bu ajanslarla birlikte imza atmış. Kurumsal projelerin yanında botlarını KOBİ'lerin ve bireysel kullanımın da hizmetine sunmak isteyen Botego, önümüzdeki günlerde tescil edilen Sanal Temsilci adıyla bir ürün daha çıkarmayı planlıyor.
Botego, 2011'de kendi NLP motorunu ve Türkçe wordnet'ini bir API aracılığıyla paylaşmayı ve bu alanda teknoloji üretmek isteyen kişi ve şirketlerle bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor. Kendisi de bu alanda Tübitak ve TTGV'nin desteğiyle, Doğuş Üniversitesi ile bir işbirliği halinde çalışıyor.