Japonya hala 11 Mart'taki 9 şiddetindeki depremin yaralarını sarmaya çalışırken bu olaya uzak ama kayıtsız kalmayanlar da desteklerini internet üzerinde gösteriyorlar. Felaketten sadece 2 saat sonra deprem bölgesindeki kayıplarını merak edenler için bir kişi bulucu hazırlayan Google, şimdi de tüm dünyanın Japonya mesajlarını kendi dillerinde gönderebilecekleri yeni bir site açtı.
Messages For Japan adındaki site üzerinden Japonya'ya mesajınızı kendi dilinizde yazıyorsunuz ve Google API'si mesajınızı otomatik olarak Japonca'ya çeviriyor. Ayrıca sitenin harita bölümünde gönderilen mesajların hangi ülkelerden geldiğini, orijinal metni ve Japonca tercümesi ile bir arada görmek de mümkün.
Google'ın yanı sıra Japonya'daki felakete duyarsız kalmayan arasında Amazon, Groupon ve PayPal gibi firmalar da yer alıyor.
Google'ın resmi blog'unda da duyurduğu Messages For Japan'ın yanı sıra bir de Crisis Response uygulaması bulunuyor. Bu site üzerinden kullanıcılar Japonya depremi ile ilgili tüm güncel haberlerin yanı sıra, ulaşım ve barınma gibi hizmetlerle ilgili bilgiler yer alıyor. Kullanıcıların kendi sitelerinde de yayınlayabildikleri Person Finder'ın yanı sıra bu sitedeki en önemli bölümlerden biri de bölgedeki kazazedelere bağış yapmak için sunulan imkanlar.
Depremin hemen ardından bölgedeki telefon alt yapısının hasar görmesi üzerine yakınlarının durumu merak edenler için internetteki sosyal ağlar en önemli bilgi kaynağı haline gelmişti. Olaydan kısa süre sonra Twitter'da Tokya'dan gönderilen mesajlar dakikada 1200'e çıkmış, insanlar yardım isteklerini ve yakınlarına Twitter üzerinden ulaşmaya çalışmıştı. Bu sırada Twitter Japonya'da kullanıcılar için sistemi kullanarak yakınlarından nasıl haber alınabileceğine dair özel bir rehber hazırladı (Japonca)
Hatta Japon Başbakanı olaydan bir süre sonra tüm dünyaya seslenebilmek için İngilizce bir Twitter hesabı ve Facebook sayfası açmıştı. YouTube'un da kayıp kişiler hakkında bilgi alınabilecek özel bir sayfası bulunuyor. Bunun dışında bağış toplamak için Paypal, Amazon ve Groupon da kendi özel kanallarını hayata geçirmişlerdi. Ayrıca Microsoft, Twitter, Facebook, Zynga gibi büyük firmalar da Kızıl Haç üzerinden kendi yardımlarını Japonya'ya ilettiler.