Yüzde 100 Yerli Cep Telefonu Üretebilir miyiz?

Yüzde 100 Yerli Cep Telefonu Üretebilir miyiz?

Türk kullanıcıları % 100 yerli bir cep telefonu kullanmaya hazır mı bilmiyorum ama Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Teknoloji Bilgilendirme Platformu'nda dün düzenlenen toplantıda, "%100 yerli cep telefonu" üretimi için düğmeye basıldığını paylaştı. Bloomberg HT'nin haberine göre Acarer, kurum içinde destekleme fonunun kurulduğunu ve kaynak akışının başladığını da aktarıyor.

Kısa bir arama yaptığımızda ilk yerli cep telefonunun Aselsan tarafından 1998'de üretildiğini, General Mobile'ın da DST 500 modelini %25 yerli katkıyla Mart 2010'da piyasaya sunduğunu görüyoruz. Duality adlı Türk şirketinin 2008 yılında Çin'de üretime başladığı Dual Infinity DS7700 ise yerli cep telefonu olarak anılan diğer bir modeldi. Bu alanda yine Aselsan'dan gelen son haber ise kriptolu bir cep telefonu üzerinde çalışıldığı yönünde. Benzer bir şekilde Barack Obama'nın da özel bir Blackberry kullandığı biliniyor.

Kısacası yerli cep telefonu konusunda bazı girişimlerimiz var ama halen cep telefonu pazarımızın tamamına yakını yabancı markaların (özellikle Nokia'nın) elinde. Orta-alt seviye cihazlarda ciddi bir pazar olduğunu da kabul etmek lazım ama teknolojik gelişmeler akıllı telefon pazarının daha önemli olduğunu gösteriyor.

Aslında açık kaynak kodlu Android'i tercih ederek pazara hızlı bir giriş yapılabilir. Bu konuda da gözümüzü 33 milyon abonesi olan Turkcell'e çevirebiliriz. Hatırlanacağı üzere şirket ilk Turkcell markalı modeli T10'u (Huawei üretimi) Kasım ayında pazara sürmüştü. 4 milyar dolarlık kişisel servetiyle Türkiye'nin en zengin kişisinin Turkcell'in arkasında olduğunu düşünürsek bu ihtimali gözümüzde biraz daha büyütebiliriz.

Dünya markalarını ürettiğimiz otomobil sektöründe dahi henüz yerli bir markaya tam olarak kavuşamadık. Yerli arama motoru üretmek ayrı bir rüya ama % 100 yerli cep telefonu üretebilir miyiz, daha doğrusu piyasada rekabet edecek bir marka çıkarabilir miyiz?

Kim üretebilir, üretirsek kullanır mıyız?

Görsel Kaynak: Ces 2010

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.