Startup Weekend İstanbul 2011'den Gelecek Vaadeden Girişimler Çıktı

Startup Weekend İstanbul 2011'den Gelecek Vaadeden Girişimler Çıktı

Bu haftasonu gerçekleştirilen Startup Weekend İstanbul, geçtiğimiz yıla göre daha iyi bir performansla sonra erdi. Güzel bir etkinlik, güzel projeler ve farklı sunumlar bir aradaydı.

Webrazzi olarak jüri adayları arasında olduğumuz yarışmanın bu sene (bkz: geçen yıl) birden fazla gelecek vaadeden girişim çıkardığını çok net olarak söyleyebilirim. Microsoft Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen yarışmanın öncelikle ilk 3 kazananı olmak üzere, tüm projelere sunum sırasına göre aşağıda yer veriyorum.

Tüm girişimcilerin iyi bir mali ve hukuki analizin ardından projelerinin arkasında durmasını tavsiye ederim. Projeler hakkında gelecek yorumların da 'klon' tartışmasına girmeden, yapıcı ve gerçekçi bir bakışla dile getirilmesini arzu ediyorum.

İşte SW İstanbul 2011'in gelecek vaadeden girişimleri:

1. Nereye Uçalım: Kullanıcılarına istediği bir tarih için; en uygun uçak bileti, konaklama ve organizasyon teklifleri sunan Nereye Uçalım, tamamen bağımsız teklifler yapıyor.

Alternatif tatil seçeneklerini önünüze getiren Nereye Uçalım, kullanıcılarına güzel ve farklı tatil seçenekleri sunmayı hedefliyor. Gelir modelini de yukarıda bahsettiğim işlemlerden kazanacağı komisyon ve reklam(?) üzerine kuruyor.

2. Ben Sosyalim: Sosyal sorumluluk kapsamında değerlendirebilecek bu proje, sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılmak isteyen gönüllüler için online bir başvuru merkezi niteliği taşıyor. Ben Sosyalim, STK'lar ve dernekler için gönüllü bulmayı kolaylaştırırken, bireyleri de daha sosyal ve katılımcı olmaya davet ediyor.

Proje ekibi, ilerleyen dönemde STK ve derneklerden alacağı aidatlar ve sahip olduğu kullanıcı profilinden çıkaracağı analizler üzerine bir gelir modeli sunuyor. - Bu projeye Turkcell destek olmak istediğini açıkladı.

3. List My Wishes: Eğer arkadaşlarınızın size uygun hediyeler almasını istiyorsanız onları ListMyWish.es'a yönlendirebilirsiniz. Gerçek dünyada mobil cihazınızla ürün barkodu okutarak ya da webde gezinirken bookmarklet ile istediğiniz bir ürünü profilinize ekliyorsunuz. Bundan sonra tek yapmanız gereken size hediye almak isteyenleri profil sayfanıza yönlendirmek.

Şimdilik para havuzu sistemi ile para transferi yapmayı düşünen ekip, kazancını - şimdilik - reklam, gelir ortaklığı ve sponsorluk üzerinden sağlamayı düşünüyor.

4. City in Face: Türkiye'de her yıl şehir değiştirmek durumunda kalan 1.6 milyon kişi için ev taşımacılığında yeni bir dönem açılabilir. City in Face, kullanıcıların ev taşıma dönemlerine göre taleplerini alıyor ve bunları eşleştirerek nakliye şirketlerine gidiş-dönüş iş fırsatı sunmayı hedefliyor. Ev taşımacılığında kasko vb. şartları da standart haline getirmek isteyen ekip, kullanıcılara ücretsiz hizmet verip nakliye şirketlerinden alacağı komisyonla projeyi yürütmeyi düşünüyor. Bu alanda ciddi bir pazar olduğunu da belirtiyor.

5. Moda Üni: Üniversitelerin ve üniversitelilerin giyim tarzını çekilen fotoğraflarla tek bir noktada toplamayı hedefliyor. Henüz dışardan fotoğraf yüklenmesine hazır olmayan sistemde kıyafetler markaya göre etiketlenebiliyor. Marka tercihlerini analiz edilerek gelir modeli kurmak hedefleniyor. Kullanıcılara da hediye çekleri vererek bağlılık yaratmak isteniyor.

6. Temiz Çamaşır: Özellikle bekar erkekleri hedefleyen bu servisin amacı kirli çamaşırlarınızı kapınızdan alarak, temizleyip katlayarak evinize teslim etmek. Proje ekibi, kullanılacak deterjan vs. tercihlerine göre özel hizmetler ve özel fiyatlarla kazancını arttırmayı hedefliyor.

7. Gerçek Ev Yemekleri: Ev kadınlarının yakın çevredeki kişilere yemek satabilmesini temin eden sistem, online yemek servisini bireylere indirgiyor. Ekip Türkiye'deki 12 milyon ev kadınının 1 milyonunu projede görmek istiyor. Gelir modelini komisyonlu satış üzeirne kuruyor.

8. Metu Notes: Seçildikleri projeden farklı bir fikir sunan bu ekibin hedefi, akademik eğitim notlarını online bir portalda toplamak. Tamamlayıcı eğitim portalı olarak içeriğini genişletmek isteyen projenin gelir modeli bazı online seçeneklerin dışında baskı üzerinden alınacak komisyon üzerine de kurulu.

9. Yerime: Eğer kısa zamanlı ve acil bir işiniz varsa Yerime.com'da işinize uygun birilerini bulabilirsiniz. İlerleyen zamanda ücretli üyelik ve özel hizmet anlayışı ile gelir sağlamayı düşünen sistem, bir yandan aranılan işe aranılan kişiyi bulmayı, bir yandan da kişilere boş zamanlarını değerlendirme ve gizli işsizliğe çare bulmayı amaçlıyor. Sistemde kişiler açık azaltma yoluyla işlere talip olurken ücret ödemesi tamamen iş verenin inisiyatifinde olacak.

10. Bakmadan Alma: Markalardan alınacak ürünler kullanıcıların deneyimine sunulacak ve kullanıcılardan alınacak video tanıtımları sitede yayınlanacak. Kullanıcıların görüşlerini görüntülü ve sesli olarak paylaştığı bir tüketici portalı olmayı hedefleyen proje gelir modelini markalara sunacağı tanıtım fırsatı üzerine kuruyor.

11. Adrestoran: Bu proje kişilere hastalık ve alerji durumlarına özel bir restoran listesi oluşturmayı vaadediyor. Hem restoranları hem de yemeklerin içeriğini kullanıcıların hassasiyetine göre sınıflandırmayı düşünen ekip, tanıtım ve siparişler üzerinden gelir kazanma hedefinde.

12. Tartışmatik: Online portallarda çok tartışan biriyseniz Tartismatik.com tam site göre. Bir konu hakkında katılıyorum/katılmıyorum şeklinde fikir belirttikten sonra yorum yapabildiğiniz servis, zamanla konuları kategorize ederek kitlelerin nabzını ölçmeyi istiyor. Gelir modeli markalardan gelecek sorular ve reklam üzerine.

13. Her Biri Engel: Engelli bireyler için site üzerindeki 1 milyon pikseli satmayı hedefleyen proje, elde edilecek geliri engellilerden gelecek projeleri hayata geçirmeye ayıracak.

Not: Listede bağlantı vermediğim projeler yorum olarak kendini tanıtırsa, güncelleme yapabilirim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.