Firefox 4'ten Sonra Neler Değişti?

Bildiğiniz gibi Mozilla, geçtiğimiz Salı günü Firefox'un yeni sürümünü çıkarttı. İlk 24 saat rakamları ile indirilme rekorlarını kıran Firefox 4, Mozilla'nın yayınladığı rakamlara göre 48 saat sonunda tam 15.85 milyon adet indirildi.

Bu rakam Firefox 4'ün saniyede ortalama 91,7 kez indirildiğine işaret ediyor. Karşılaştırma için Internet Explorer 9 çıktıktan sonra saniyede 27 kez indirilmiş olduğunu da hatırlatalım. Yani Firefox en önemli rakiplerinden birine bu anlamda 3 katından fazla fark atmış durumda.

Tüm bunlarla beraber daha önemli olan Firefox 4'ün etkilerinin çok kısa süre içerisinde istatistiklere de yansımış olması.

Firefox 4 ilk 24 saat içerisinde %2,14 pazar payına ulaşmıştı bile. Bu haberi yazdığımız sırada ise StatCounter'ın rakamlarına göre bu oran %5,15'e ulaşmış durumda. Benzer şekilde bir artışa Webrazzi ziyaretçileri arasında da rastlamak mümkün. 22 Mart'ta piyasaya çıkan Firefox 4, Firefox kullanan Webrazzi ziyaretçilerinin %31'ine ulaşmış durumda. Bu oran Firefox 3.6.15 sürümünün kullanımını aşmış durumda. Firefox 3.6.15 sürümünün bir önceki hafta kullanım oranı %72'den %30 seviyesine gerilemiş.

Firefox 4'u tercih edenlerin büyük bir kısmının hali hazırda farklı bir Firefox sürümü kullandığını görmek mümkün. Çünkü Webrazzi istatistiklerinde Firefox 4'ten önce %24 olan Firefox kullanım oranı, Firefox 4'ten sonra sadece %1 artarak %25'e yükselmiş.

Genel olarak ziyaretçilerimizin web tarayıcısı kullanımında ise Internet Explorer %35 ile birinci sıradayı alırken, Chrome %27 ile 2. sırada geliyor. Firefox'un %25'lik kullanımın ardında ise Safari %5 ile devam ediyor.

Firefox ile ilgili genel anlamda birkaç ilginç rakam daha paylaşalım. Firefox 2004 yılından beri toplam olarak 1,35 milyar kez indirilmiş. Tarayıcının en büyük gücü ise eklentiler. 200 binin üzerinde eklentiye sahip olan Firefox'un dünya çapında 400 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen kullanıcıları bugüne dek 2,4 milyar kez eklenti indirmiş.

81 farklı dilde yayınlanan Firefox'un kullanıcılarının yarısı İngilizce sürümü tercih ederken, geri kalan yarısı ise Firefox'u diğer dillerde kullanıyorlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.