Geçtiğimiz hafta Lotus Türkiye Kullanıcı Grubu'nun düzenlediği LUGTR2011 konferansı için Ed Brill Türkiye'deydi. Bu yıl başında Lotus Yazılımları Ürün Yöneticisi görevine getirilen Brill, ürün geliştirme ve işbirliği süreçlerinin yanında sosyal medya iletişimine dönük stratejiler geliştiriyor ve bu alandaki deneyimiyle dikkat çekiyor.
IBM'de 16 yıllık kariyerini dolduran Ed Brill ile kısa bir görüşme yaptım ve iş dünyasının sosyal medya etkileşimi konusundaki fikirlerini aldım.
Fırat Demirel: Selam Ed, bize kendinden ve IBM Lotus Connections’dan bahseder misin? Sosyal medya aracılığıyla şirketlere nasıl yardımcı oluyorsunuz?
Ed Brill: Ben IBM’de Mesajlaşma ve İşbirliği Direktörüyüm, bu fonksiyonel alanlarda sunduğumuz çözümlerden sorumluyum. IBM Connections, iş dünyasına yönelik bir sosyal yazılım. Kuruluşların daha hızlı hareket etmek, yanıt verebilirliklerini artırmak, süreç ve hiyerarşiyi sorunsuz hale getirmek ve bilgiyi keşfetmek amacıyla uzmanlıklarını geliştirmelerine yardımcı oluyor.
FD: Sosyal bir yazılım geliştirmek için IBM Lotus’ta ne gibi değişiklikler yaptınız?
EB: IBM çalışanları 15 yıl boyunca farklı noktalarda dağınık durumda olan 400.000 kişilik ekibimiz arasında işbirliğini güçlendirmek için sosyal yazılımını kullandı, bu Y Kuşağının Facebook ve MySpace gibi sosyal paylaşım sitelerine yapışıp kalmalarından çok daha öncesine denk geliyor. Hatta IBM’in sosyal medya etkinliğinin, ana bilgisayar programcılarının System 370 konsollarında çevrimiçi tartışma forumları başlattıkları 1970’li yıllara uzandığını söyleyebiliriz.
Bugün, IBM kendisini sektördeki en verimli sosyal ağ kullanıcılarından biri olarak görüyor. Örneğin IBM Connections’ın kökenleri, 2007 yılında piyasaya sürmeden önce IBM çalışanlarıyla geliştirdiğimiz ve test ettiğimiz IBM Research projesine dayanıyor. Ayrıca, 2005 yılında şimdi sosyal medya olarak adlandırılan blog yazma ile ilgili kuralları yazdık, bu kurallar bireysel IBM’cilerin IBM ürünleri, servisleri ve çözümleri hakkında çevrimiçi sohbet etmesini sağlayan kılavuzlardı.
FD: Sosyal medyanın şirketler tarafından kullanımını nasıl tanımlıyorsun, sence bu bir evrim mi, yoksa devrim mi?
EB: Sosyal medya müşteri etkileşiminin evrimidir. Müşterilerin, şirket ürünleri ve servisleri hakkında ilk kez olarak birbirleriyle konuşmalarına imkan tanır. Sonuç olarak, her şirket birer sosyal işletme olmalı, konuşmaya katılırsınız ya da katılmazsınız, ama her iki şekilde bu ürünler ve servisler hakkındaki sosyal etkileşim sosyal medyada yer alacaktır.
FD: Sunduğunuz yeni araçlar satışları artırmaya mı yönelik, yoksa çalışanların şirket içi iletişimini yükseltmeye mi odaklanıyor? Ya da ikisi birden mi?
EB: Her ikisi de. IBM özellikle genişletilmiş kurum işbirliğine ve kuruluşların müşterileri, iş ortakları ve tedarikçileri ile paylaşımda bulunmalarına ve onlarla ilişkilerini geliştirmelerine odaklanmış durumda. Sonuç ise artan müşteri memnuniyeti ve etkileşim olacak.
FD: Peki, IBM’in yeni ürünlerinin mobil tarafı hakkında neler söyleyebilirsin? Gelecekteki mobil internet kullanımı ve mobil uygulamalar için beklentilerin neler?
EB: Sosyal ağ paylaşımının toplum üzerinde derin etkileri oldu, bu etki mobil cihazların patlaması ve yeni Bulut iletim modelleri ile ikiye katlandı. Sektörde doğan bu trend fırtınası, sosyal ağı gençlerin ellerinden alıp iş dünyasına taşımak için ideal bir zaman haline getiriyor. Yeni filizlenen mobil işgücünün 2013 yılında 1,19 milyarı aşması bekleniyor, gelecek yıl internete bağlanabilen yaklaşık 1 trilyon cihaz pazarda yer alacak ve 2015’e geldiğimizde 20 kat fazla mobil veri üretiyor olacaklar.
Mobil cihazların evrimleşerek günümüzün birincil ara birimleri haline geldiğini düşünüyoruz. İki ya da üç yıl içinde tipik bir bilgi işçisi için tek ara birim olabilirler, özellikle tablet bilgisayar halinde. Aynı şekilde, biz öncelikle web ve mobile yönelik tasarım yapıyoruz ve uygun olduğunda web ve mobil uygulamaların üzerine değer katmak üzere zengin veya yüklü istemciler oluşturuyoruz.
FD: Şirketler ve markalar gittikçe sosyal bir yapıya bürünüyor ve sosyal ağları takip etmeye yönelik bir reklam furyası söz konusu. Sosyal medyayı analiz etmenin önemi nedir ve şirketlere neler öneriyorsun?
EB: Sosyal analizin bu yıl yükselişe geçeceğine yönelik beklentilere karşın, bu alanda şirketler henüz yavaş adımlarla ilerliyorlar. Ancak sosyal iş dünyasının büyümesi nedeniyle, kuruluşların küresel anlamda sosyal analizi hemen benimsemeleri öneriliyor.
Harvard Business Review Analytics, 2.100 şirketi kapsayan bir araştırmasının sonucunu açıkladı. Araştırmanın adı “Sosyal Medyayı Sözden Eyleme Dönüştürmek” (raporu indir) ve bu araştırmaya katılan kişilerin yaklaşık üçte ikisi, işlerinde sosyal medya kanallarını kullandıklarını veya sosyal medya planlarının olduğunu söylüyor. Ancak, araştırmaya katılan şirketlerin yalnızca %12’si etkin sosyal medya kullanıcısı olduklarını belirtiyor. Ve çalışmaya katılan şirketlerin üçte ikisi yani yüzde 75’i en değerli müşterilerinin onlar hakkında hangi platformlarda konuştuklarını bilmediklerini söylüyor. Bu nedenle şirketlerin yalnızca dörtte birinden az kısmının sosyal medya analiz araçlarını kullanıyor olması şaşırtıcı değil, üstelik yalnızca %5’i bir müşteri algısı analizi aracı kullanıyor.
Bir kuruluşun pazarlama sonuçlarını artırmak üzere, IBM’in çeşitli sosyal analiz araçları bulunuyor. Bu araçlar, ziyaretçilerin pazarlama ve satın alma davranışı hakkında kapsamlı bilgi sunabiliyor. Ayrıca, kuruluşların her müşterisi için çevrimiçi ortamı bireyselleştirmesine, “çoklu kanal” ortamı oluşturmasına, sosyal medyayı bir pazarlama aracı olarak kullanmasına ve tarayıcılar üzerinde etki sahibi olmasına yardımcı oluyor.
Sosyal analiz ayrıca içeriden bir kişi, örneğin bir çalışma arkadaşı, ya da dışarıdan bir sosyal bağlantı veya her ikisi tarafından oluşturulan içeriğe dayalı olarak sürekli potansiyel uzmanlık sunma yoluyla yenilikçilik ve kavrama hızını artırabiliyor. İşte bu noktada IBM Connections devreye giriyor. IBM’in Sosyal Yazılım Merkezi sosyal medyayı analiz etmeye yönelik pek çok projeye yatırım yaptı, ancak bugün odak noktamız iş dünyasına yönelik sosyal yazılım geliştirmek. Bu, Atlas for IBM Lotus Connections gibi görselleştirme araçlarını da içeriyor. Ayrıca IBM Sosyal Yazılım Merkezi’ni incelemeni tavsiye ederim.
FD: Sosyal etkileşimli iş zekası hakkındaki düşüncelerin nedir?
EB: Teknolojilerin kilit kesişim noktası. Analiz araçları hali hazırda bilinenleri ve bu bilgilere sahip olan kişileri buluyor ve o bilgiyi tam da en doğru zamanda ortaya çıkarıyor. IBM, analitiğin klasik veritabanı analizinin de ötesinde bir genişleme için ana pazar anlayışı olduğunu düşünüyor ve bu alanda yoğun yatırımlar yapıyoruz.
FD: Kurum kültürünün sosyal ürünlerle çatıştığını söyleyebilir miyiz? Deneyimli bir uzman olarak, çalışanların sosyal ağlarla zamanlarını boşa harcayabileceklerini hiç düşündünüz mü?
EB: Elbette. Sosyal yazılımın başarı bir şekilde benimsenmesine yönelik kültürel bir değişim öğesine sahip olmanız gerekir. Çalışanlar, şirketin sosyal yazılımla nasıl çalışacağı ve ne zaman devreye gireceği ile ilgili beklentileri hakkında bilgi sahibi olmalı.
FD: Ed, vaktini ayırdığın için çok teşekkür ederim. Umuyorum şirketler sosyal medyayı anlama ve anlamlandırmada kullanıcılara katma değer oluşturacak şekilde gerekli yönelimleri yaparlar.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap