Sosyal Medyanın Yeni Vârisleri: Küçük İşletmeler

Sosyal Medyanın Yeni Vârisleri: Küçük İşletmeler

Geçtiğimiz hafta bir sosyal medya ajansının düzenlediği 'Yerel işletmeler için sosyal medya' konferansına katıldım. Konferansın katılımcılarının bir çoğu, San Francisco ve yakınındaki küçük işletme sahipleriydi.

Konferans sırasında sosyal medyanın önemi, işletmeye katkıları, eski müşterileri ile nasıl bağlarını kuvvetlendirdiklerini ve yeni müşterilerini nasıl hızla kazandıkları vurgulandı. Konferans sırasında sadece Coca Cola gibi büyük markaların sosyal medya çalışmalarının örnekleri verildi.

Konferansın sonunda ajans sahibi, sosyal medya kiti adı altında belirledikleri paketlerinin fiyat aralıklarını paylaştı. Doğal olarak olması gereken de buydu. Fakat verilen hizmet küçük işletmelerin aylık karları ile hemen hemen eşit sayılacak kadar yüksekti. 60’a yakın işletme sahibi fiyat tekliflerinin olduğu kiti almadan konferansı erkenden bitirmek zorunda kaldı. Arkalarından durun bizim pizzacı Ramon var diyecektim ama olmadı. :) Bir çok küçük işletmenin sosyal medya macerası o gün başlamadan bitti.

Büyük markalar, sosyal medya ya da offline medya için büyük bütçeler ayırıyorlar. Ülkemizde de olduğu gibi reklam ajansları mükemmel kampanyalar oluşturuyorlar. Fakat olay küçük işletmelere indiği zaman aradaki ayrımı çok iyi yapmaları gerekiyor.

Reklam ve pazarlama piyasasını bilmeyen ve daha önce bütçe ayırmamış bir kitleye kullanımı ucuz hatta bedava olan sosyal medya için yüksek bütçeler çıkarmak, yeni bir pazarı doğmadan öldürmek demektir.

Bugün Groupon dediğimiz akımı sırtlayan da küçük işletmeler değil mi?

Bazı yerel işletme sahipleri sosyal medyanın önemini ve ucuz olduğunu çoktan çözdü bile. Daha önce kendi sosyal medya çalışmasını yürüten ve mükemmel sonuçlar alan Pizzacı Ramon’un hikayesini paylaşmıştım.

Şimdi de kendi çabaları ile bir kadın dişçinin yürüttüğü sosyal medya ve müşteri ilişkileri örneğini vereceğim.

Yeni sosyal medya kahramanım; San Francisco’da küçük bir diş muhayahanesi olan Dr. İrena Waksman. Dr. İrena’nın sosyal medya macerası kendine bir web sitesi yaptırmakla başlıyor. Daha sonra sitesini yerel online seri sayfalar sitelerine kaydettiriyor. Web sitesi daha önce adres ve hizmet bilgileri içerirken, daha sonra bir kaç bilgi daha ekliyor. Dr. İrena fark ediyor ki web sitesini ziyaret eden kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. Tabi buna istinaden diş tedavisi için gelenlerin sayısı da artıyor.

Bir hafta sonunu web sitesi için neler yapabilirimi düşünerek geçiriyor. Ve sonunda Dr. İreana; aylık bülten, online randevu sistemi, bilgilendirici videolar, ofisini ve çevresini gösteren mini tanıtım videosu ve en önemlisi tedavi için gelen kişilerin memnuniyetlerini bildirdikleri yorum alanını ekliyor.

www.drvaksman.com/

Bir dişçinin aylık bülteni nasıl çekici olur derseniz eğer, Dr. İrena onu da düşünmüş. :) Aylık bültenlerinde, hastalarını tedavi ettiği ekipmanları yenilediğini paylaşıyor. Bunların yanı sıra sağlık, ağız bakımı ve sosyal hayata etkileri, dudak çatlakları için özel krem önerileri, ünlülerin diş yapıları ve ağız bakımlarına ne kadar önem verdiklerini magazinsel bir dille anlatıyor. Bültenine görseller eklemeyi de unutmuyor.

Sosyal medya ile internete ve sosyal medyaya ısınan Dr. Irena son olarak bir fırsat sitesiyle anlaşarak indirimli tedavi fırsatı sunuyor. Dr. İrena’nın müşterilerine karşı tutumu ve sosyal medya çalışmaları bir çok sosyal medya uzmanı tarafından örnek gösteriliyor.

Pizzacı Ramon sadece bir pizzacı ve Dr. İrena sadece bir diş doktoru. Sosyal medyaya bugün vakit ayırabiliyorlar fakat yarın buna vakit ayıramayacak kadar yoğun olacaklar ve konuyu uzmanlarına bırakacaklar. Bazı işletme sahipleri kendi başarı hikayelerini kendileri yapacak bazıları da ajanslardan destek alacak.

Demem o ki yeni bir akım doğdu ve büyüyor. İşletmeler ve ajanslar bu akım için altyapılarını ve kriterlerini biran önce oluşturmaları gerekiyor. Büyük markalar için medya hep vardı. Ama küçük işletmeler için sosyal medya alternatifleri yeni yeni gelişiyor. Mesela yerel işletmeler için en büyük devrimi Groupon yaptı. Yıllardır aynı şekilde hizmet veren esnafı ve küçük işletmeyi yani uyuyan devi nasıl da uyandırdı ve milyon dolarlık bir hacim yarattı. Uyuyan devi Groupon uyandırdı, bundan sonra da sosyal medya besleyecek.

Görsel Kaynak: Mrktngguys.wordpress.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.