Nokia'nın mobil işletim sistemi pazarında adeta pes ederek Microsoft'la anlaşmış olması günlerdir çeşitli şekillerde gündeme geldi. MWC 11'de görüntülenen Nokia - Windows Phone konsepti (aşağıda) ve konuşulanlar halen konunun sıcaklığını korumasını sağlıyor.
Microsoft bir mobil cihaz üreticisi değil ve Nokia gibi bir devle anlaşarak oldukça iyi bir adım atmış oldu. Tüm Windows Phone tecrübesini artık Nokia ile ortaya koyacak olan Microsoft, Nokia'nın 2007 yılında satın aldığı Navteq ve Ovi Maps'ten de faydalanacak.
190 pazarda aktif bir pazarlama yürüten Nokia ise Symbian yerine daha iyi bir mobil işletim sistemi kullanacak. Web ile mobil dünya arasında Microsoft sayesinde daha iyi bir bağlantı kuracak. Nokia'nın mobil oyun üzerine Xbox ve Kinect deneyimlerinden faydalanma gibi bir kazancı da olacak.
Olumsuzluklar
Yukarıdaki bakışlar doğrultusunda Nokia ve Microsoft kendi olumlu açıklamalarını yapıyor ama bu anlaşmada kısırlaştırılan bazı durumlar göze çarpıyor.
Stephen Elop, eski şirketiyle yeni şirketi arasında ortaklık kurma fikrini ne zamandan beri aklında tutuyordu bilemiyorum ama bana göre Symbian'ı öldürdü.
Halen Meego ve QT'yi ayrı olarak geliştireceğini söyleyen Nokia, yıllardır Symbian ile yapamadığını Windows Phone ile ilgilenirken nasıl yapacak bilemiyorum. Artık akıllı telefon dünyasının olmazsa olmazı olan uygulama ekosistemi için nasıl bir geliştirici ağı oluşturulacak, iOS, Android ve Windows Phone dururken geliştiricilerin o tarafa yaklaşacağını pek sanmıyorum.
Yalnızca bu işe adım atmış geliştiriciler değil Symbian'a QT ile uygulama geliştirenlerin de bu durumdan mutlu olmadığını görüyoruz . Önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi adı anılmayan Ovi'nin de bu durumda bırakılmayı haketmediğini düşünüyorum üstelik 200 milyon Symbian kullanıcısı varken.
Nokia'dan Daniel Kihlberg'in açıklamasına göre şu anda 400.000 QT geliştirici bulunuyor ve bu sayının daha da artması için destek bekliyor. Microsoft'ta Matt Bencke ise 28,000 kayıtlı geliştiricinin 8,000 uygulama ve oyun geliştirdiğini ve bunların 1 milyonu aşkın kez indirildiğini paylaşıyor.
Sonuç:
Konuyu Nokia ve Microsoft odağından çıkararak güçler savaşındaki bir denge değişimi olarak baktığımda ise yapılan anlaşmaya gayet pozitif bakıyorum. Apple'ın kendine has stratejilerini geride bırakan Android artık göz ardı edilemeyen bir güç konumunda. Bugün Samsung'un kendi işletim sistemi Bada'yı çıkarmasına rağmen, en büyük yankıyı Androidli cihazlar ile oluşturması da bunu gösterir nitelikte.
Online dünyada hemen her alanda tekel olma potansiyelini mobile de taşıyan Google'ın karşısına, Microsoft ve Nokia'nın birlikte çıkmasını pazar açısından olumlu buluyorum. Açıkçası ne Nokia gibi mobil cihaz dünyasına yıllarını vermiş bir üreticinin ikinci sınıf bir üretici olma ihtimali, ne de Bill Gates'in emanetinin mobil dünyada var olmama ihtimali kulağa pek hoş gelmiyordu. Microsoft'un açık kaynak dünyasından uzak olması bakalım pazarı bu anlaşmanın ardından nasıl değiştirecek.