Orange DailyMotion'ı Neden Satın Alıyor?

Orange DailyMotion'ı Neden Satın Alıyor?

Türkiye'de ciddi bir trafiğe sahip olan online video servisi Dailymotion'ın %49'u Orange tarafından satın alınıyor. İki Fransız şirketin anlaşması 58.8 milyon euroya mal olacak. İmzalara kalan bu yatırım kararı bazı ipuçlarıyla birleştirildiğinde konu daha önemli bir hal alıyor.

Youtube gibi 2005 yılında ama ondan 6 ay önce kurulan Dailymotion, Orange ile yaptığı yatırım anlaşması gereği 2013'e kadar hisselerinin tamamını şirkete devredebilir. Dünyanın 2. büyük video portalı konumundaki Dailymotion'ın nihai değerinin ne olacağı belli değil ama Youtube'un Google tarafından 1,65 milyar dolara satın alınmasının yanında oldukça küçük bir bedelle masadan kalktığı net olarak ortada.

2009 yılı sonunda 25 milyon dolar yatırım alan servis toplam yatırımını 68.5 milyon dolara çıkarmıştı. Ancak aldığı yatırımlara rağmen nakit sıkıntısı yaşadığı düşünülen servis, Orange'ın düşük sayılabilecek teklifini kabul ederse yorumları bir anlamda doğrulamış olacak.

Dailymotion Alexa

2009 itibariyle 189 milyon abonesi olan Orange, Dailymotion'ı geniş mobil internet hizmetlerinde müzik ve video temelli içerik sunumu için kullanmayı planlıyor ve bu haliyle Turkcell'in Fizy'i satın alma planlarını aklımıza getiriyor. Diğer yandan Orange'ın Türkiye pazarına gireceğine dair aldığımız çok güçlü olmayan bazı duyumlara da destek veriyor.

Alexa'ya göre Dailymotion'ın popüler olduğu ilk 3 ülke sırasıyla Fransa, Türkiye ve Tunus. Yani Orange'ın Türkiye planları gerçekleşirse Fransız şirketin çok akıllı bir yatırım yaptığını söylemek mümkün. Şirketin ülkemizde yapacağı tanıtımı online bir mecrayla desteklemesi kendisi için oldukça karlı olacaktır.

Dailymotion her ne kadar Youtube'un tekrar pazara girmesinden etkilenmiş olsa da, Türkçe arayüzü, özel kanalları ve reklam uygulamalarıyla Orange'ın erişmek istediği kitleye ulaşmasını sağlayacaktır. Orange'ın herhangi bir pazar genişletme politikası olmaması durumunda da Fransız telekom şirketinin karlı bir yatırım yaptığını söyleyebiliriz.

Mike Butcher'ın yatırım haberinin çıkmasından bir süre sonra ele aldığı yazıda ise Fransız hükümetinin devrede olduğundan bahsediliyor. Butcher, Dailymotion'a yatırım yapan devlet destekli yatırım kanalı FSI(Fonds Stratégique d’Investissement)'ın Orange'a sahip olan France Telekom'un da büyük hissedarlarından biri olduğunu ve devlet destekli bir teşvikin olabileceğini aktarıyor. Yatırımcı tarafında da Dailymotion'ın beklenen kazancı getirmemesi bu bakışı doğruluyor.

İmzalar atılmadığı için söz konusu yatırım bir anda satın almaya da dönüşebilir. Gelişmelerin nasıl devam edeceğini izlemeye devam edelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.