Crunchies 2010'un Kazananları Belli Oldu

Bu sene 4’uncusu düzenlenen Crunchies oldukça keyifli konuşmalara sahne oldu. TechCrunch yazarlarından Paul Carr ve Sarah Lacy’nin esprili sunumlarıyla gece bir hayli sıcak geçti. Gecede 20 ayrı kategoride ödül verildi. İsterseniz sırasıyla bu 20 kategorinin kazananlarına bakalım.

En iyi yeni girişim kategorisinin birinciliğini Quora, ikinciliği ise Square aldı. Quora basit anlamda bir soru cevap patformu olarak gözükse de, diğer soru cevap sitelerinden farklı olarak burada sorulan sorulara daha profesyonel ve daha doyurucu cevaplar yazılıyor. Ayrıca kişi ve konuları takip ederek ilgilendiğiniz konularla ilgili sorulardan haberdar olabiliyorsunuz. Square ise iPhone üzerinden ödeme almanızı sağlayan bir ürün olarak göze çarpıyor.

En iyi teknoloji kategorisinin birinciliğini Google Self Driving Cars, ikinciliğini ise Qwiki aldı. Geçtiğimiz günlerde resim ve videoları ortaya çıkan bu araçlar, kendi kendilerine gidebiliyorlar. Qwiki ise size ilgilendiğiniz konu hakkında bilgi veren videolar oluşturuyor.

En iyi internet uygulaması kategorisinin birinciliğini Pandora, ikinciliğini ise Rdio aldı. Pandora hepimizin bildiği gibi internet radyosu. Rdio da bir çok farklı platformdan müzik dinlemenizi sağlayan bir servis.

En iyi sosyal uygulama kategorisinin birinciliğini Dailybooth alırken ikinciliğini ise Twitter kazandı.

En iyi sosyal alışveriş kategorisinde birinciliği Groupon, ikinciliği ise Shopkick aldı. Ödülü sunan Aaron Patzor esprili bir dille bu kategori için tonla para kazanan 5 site ve Blippy diye söz etti. Gerçekten de Aaron’un dediği gibi Blippy hariç tüm adaylar gelir konusunda çok başarılı girişimlerdi.

En iyi yatırım almadan başarıya ulaşmış şirket kategorisinde birinciliği Addmired, ikincilik ise İnstapaper'ın oldu. Addmired iPhone için oyunlar geliştirirken şirket iken, İnstapaper ile daha sonra okumak istediğiniz yazıları kaydediyor ve bunlara bir çok farklı platformdan ulaşabiliyorsunuz.

En iyi kurumsal şirket kategorisinde birinciliği Buddy Media, ikinciliği ise Millennial Media aldı. Buddy Media Facebook üzerinde yer almak isteyen şirketlere servisler sunan bir şirket. Milennial Media ise mobil reklamcılık üzerine kurulmuş bir şirket. Hem bu kategori hem de en iyi yeşil enerji şirketleri kategorisi en sıkıcı kategoriler olarak değerlendirildi. Sıkıcı olduğu düşünülen en iyi yeşil enerji şirketi kategorisinde birinciliği Solar City, ikinciliği ise Kopernick aldı.

En iyi oyun uygulaması kategorisinde birinciliği CityVille, ikinciliği ise Angry Birds aldı. Aylık aktif kullanıcısı 100 milyonu geçen CityVille ve kısa sürede iPhone’daki başarısını başka platformlara taşıyan Angry Birds ödülü fazlasıyla hakkettiler.

En iyi uluslarası şirket kategorisinde birinciliği VİKİ ikinciliği ise Soluto alırken, en iyi dizayn kategorisinde birinciliği Gogobot ikinciliği ise About.me aldı. About.me kurulduktan çok kısa bir süre sonra AOL tarafından satın alınmasıyla da gündeme gelmişti.

En iyi cihaz kategorisinde birinciliği iPad ikinciliği ise Xbox Kinect aldı. En iyi dokunmatik arayüz kategorisinde birinciliği Flipboard, ikinciliği ise Fotopedia Heritage iPad app aldı.

En iyi mobil uygulamalar kategorisinde birinciliği Google Android Harita uygulaması ikinciliği ise İnstagram aldı.

En iyi lokasyon uygulaması kategorisinde birinciliği Foursquare, ikinciliği ise Facebook Places aldı. Yılın melek yatırımcı kategorisinde birincilik Paul Graham’in, ikincilik ise Ron Conway’in olurken, yılın yatırımcı kategorisinde birinciliği Yuri Milner, ikinciliği ise Fred Wilson aldı.

Mark Pincus yılın kurucusu seçilirken, ikinciliği Jack Dorsey aldı. Andrew Mason da yılın CEO’su olurken, ikincilik Mark Zuckerberg’in oldu.

Yılın en iyi girişimi ödülünü Twitter alırken, Groupon da bu kategoride ikincilikle yetindi.

Gösteriler ve kısa röportajlarla eğlenceli geçen ödül töreni gecenin ilerleyen saatlerinde yerini kutlama partisine bıraktı. Bakalım bir sonraki sene hangi kategorilerde kimler ödül alıyor olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.