2011 ve Sosyal Medya Yatırımlarının Getirisi

2011 ve Sosyal Medya Yatırımlarının Getirisi

2010 yılını online pazarlamanın sosyal medya dünyasına doğru ilk adımı olarak görebiliriz. Facebook, Twitter ve Foursquare'a ilgi artarken 2011'le beraber sosyal medyaya yapılan yatırımların geri dönüşünü(ROI) değerlendirmeye başlıyoruz.

Altimeter Group'un 140 sosyal medya stratejisti ile yaptığı görüşmelerin sonucu da bu yönelimi net olarak ortaya koyuyor.

Sosyal medya servislerine katılım ve paylaşımlar yükselirken sosyal medya takip servisleri ülkemizde de bu yıl ilk örneklerini verdi. Böylece markalar daha bilinçli hareket etme şansı buldu.

Facebook'un sayfalara kazandırdığı güncelleme istatistikleri de Facebook'tan ne kadar geri dönüş alındığını göstermeye başladı. Altimeter'in anketine göre çok uluslu şirketlerin sosyal medya stratejistlerinin bu yıl en çok üzerinde duracakları konu da bu olacak, sosyal medya takibi ve yatırımın getirisi.

Sosyal Medya Stratejistleri

Her biri 1000'in üzerinde çalışan bulunduran şirketlerin sosyal medya uzmanı konumundaki kişiler, ölçümlenebilirlik üzerinde duruyor. Emarketer'in yer verdiği rapora göre stratejistler çalışanlarına, eğitim ve araştırmaya önem vereceklerini de söylüyor. Reklam harcamalarının artmaya devam edeceği de ortak görüşler arasında. Yani henüz sosyal medyanın tek başına yeterli olacağı noktaya gelmiş değiliz ama yapılacak ölçümlemelerle s0syal medyanın gücü artmaya devam edecek.

Sosyal medya stratejisinde yatırımın geri dönüşünün önemseneceği diğer bir soru da karşımıza çıkıyor. Gerekli ölçümlemelerle sonuçların değerlendirilmesi ve eksikliklerin tanımlanması yeni sosyal medya çağının gereklilikleri arasına giriyor. Sosyal medyada yatırımın getirisini bulmak için kampanyaların ulaştığı kitlenin sayısından çok, o kitleden ne kadar dönüş alındığını ölçmeyi gerektiriyor.

Sosyal medyanın bu yıl daha fazla ilgi çekeceğine dikkat çeken NY Times da markaların TV reklam harcamalarını online kanallara çekeceğinden bahsediyor. Bunun sebebini de sosyal medyanın daha ölçümlenebilir ve yatırımın geri dönüşüne yönelik olmasıyla açıklanmış.

Bir diğer görüşte ise Alinean Research, sosyal medya hiyerarşisini, içerik, kampanya, izleme, ölçümleme  ve değerlendirme başlıklarında topluyor.

Sonuç olarak 2011, hem global hem de yerel anlamda sosyal medyaya bakışın değişeceği ve yatırımın getirisinin hesaplanacağı bir yıl olacak.

Görsel Kaynak: PatriciaG

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.