SENSEnews.com: Hakia'nın Kurucularından Online Hisse Tahmin Aracı

SENSEnews.com: Hakia'nın Kurucularından Online Hisse Tahmin Aracı

Semantik arama motoru Hakia'nın kurucuları bugünlerde SENSEnews.com adlı yeni girişimin heyacanını yaşıyor. Dr. Rıza Berkan'ın yönetimindeki  yeni projede online haberler ve sosyal medya konuşmalarından çıkarılan sonuçlarla hisse senetleri üzerine tahminler ve analizler yapılıyor.

Bugün 2 milyar kişinin bağlı olduğu internet dünyası borsa için de ciddi bir anlam ifade ediyor. Anlık gelişmelerin hızla yansıdığı ve konuşulduğu online dünya borsayı da direkt olarak etkiliyor. Bu bakışla geliştirilen SenseNews, hisse fiyatlarını etkileyecek her gelişmeyi hesaba katarak yatırımcıların isabetli kararlar almasını sağlıyor.

SenseNews Site

5 yıllık tecrübe ve 25 milyon dolarlık yatırımla Hakia'nın semantik altyapısı üzerinden geliştirilen SenseNews algoritması şu anda İngilizce odaklı 31,000 online kaynakta tarama yapıyor. Güncel hisse fiyat karşılaştırmalarıyla kısa ve uzun vadeli tahminlerde bulunan SenseNews algoritması bir hissenin kaça alınıp satılabileceği konusunda da yatırımcılara yardımcı oluyor.

Rıza BerkanSenseNews hisse fiyatlarını tahmin ederken anahtar niteliğindeki sorulara da canlı olarak cevap bulmanızı sağlıyor. Örneğin takip ettiğiniz şirketin satın alma dedikodularını, hukuki ve finansal haberlerini yönetim panelinden görebiliyorsunuz. SenseNews şirketlerin risk durumu hakkında da bilgi veriyor.

Projenin arkasında Hakia'nın kurucusu yapay zeka uzmanı Dr. Rıza Berkan, MIT'li ekonomist Dr. Pentti Kouri (2009'da hayatını kaybetti) ve ekonomi profesörü Dr. Onur Özgür'ün bulunması sanıyorum projenin bilimsel açıdan ciddiye alınması için fazlasıyla delil teşkil ediyordur. 6 aylık deneme sürecinde DJIA ve S&P 500 gibi Amerika'nın önemli borsa indekslerine göre başarılı sonuçlar alan SenseNews'in tecrübeli ekibi, 2011'de dağınık bilgilere daha başarılı bir şekilde erişeceğini ve Twitter'dan elde edilen yanıltıcı bilgilerin ayıklanacağını aktarıyor.

Bireysel ve kurumsal yatırımcılara açık projeye şu anda 100 hisse kaydı için aylık 183 dolara kayıt olmak mümkün. İMKB'de işlem gören hisse senetleri şu anda sisteme tanımlı değil, ancak Amerikan borsalarını takip eden yatırımcıların SenseNews ile başarılı hisse alımları yapması mümkün olabilir. SenseNews, özellikle yatırım ve satın alma haberlerini takip etmek adına anlık bir bilgi servisi olarak da değerlendirilebilir.

Hakia'nın arama motoru pazarında kendine yer açmak yerine semantik altyapısını katma değer sağlayacak bu tür alanlara kaydırmasının daha iyi sonuçlar getireceğine inanıyorum. Umarım geliştirilen teknoloji bu tür servislerle kullanıcı tarafında da daha iyi anlaşılacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.