Ovi Mağaza'da Türkiye'den haftalık uygulama indirme sayısının 1 Milyon’u geçmesinin ardından Nokia, Türkiye pazarına yönelik yeni istatistikler paylaştı.
Son bilgilere göre Nokia servislerinin kullanıcılarının sayısı 150 milyonu aşarken(dünya genelinde), her gün yeni Ovi hesabı açan kişi sayısı 250.000’i aşmış. Ovi Mağaza'dan Kasım 2010’da dünya çapında indirilen uygulama sayısı günde 3 milyon iken, bugün bu sayı 3,5 milyona ulaşmış.
Bu yıl Forum Nokia’ya tüm dünyadan 400.000’i aşkın geliştiricinin kayıt yaptırdığını açıklayan Nokia, Türkiye'den katılım sayısı hakkında bir bilgi paylaşmamış.
Webrazzi Uygulaması'nın da oluşturulduğu App Wizard ile 90’ı aşkın ülkede 2.250’nin üzerindeki yayıncının 2.800’ün üzerinde uygulama hazırladığı bilgisini paylaşılmış. Nokia Qt (SDK) ve Qt SDK ise birlikte 1,5 milyon kez indirilmiş.
Dünya çapında 200 milyonu aşkın Symbian tabanlı cihaz aktif bir biçimde kullanılıyor ve her gün 300.000 yeni cihaz satın alınıyor. Symbian, Türkiye’de de lider konumda.
Symbian ^3 tabanlı Nokia N8 tanıtılmadan önce Symbian’ın Türkiye akıllı telefon pazarındaki payı da Ekim 2010’da GFK araştırmasına göre % 73,5 olarak açıklanmış. Türkiye’deki en popüler Ovi Mağaza cihazları: Nokia 5230, 6300, 5130 XpressMusic, 5800 XpressMusic, E63, E71, E72, N73, N97 ve X6
Türkiye’deki en büyük yasal online müzik mağazalarından biri olan Ovi Müzik'e dair istatistikler de var. 5 milyonu aşkın şarkı bulunduran Ovi Müzik için ülkemiz servis kullanım oranı açısından dünyada dördüncü sıraya oturmuş ve Türk tüketiciler en istikrarlı kullanıcılar arasında yer almış. Türkiye Ovi Müzik alakart mağazasının 2011’in ilk yarısında açılacağı da paylaşılmış.
Ovi Müzik şu anda MÜ-YAP ve IMM kataloğu dışında Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group, EMI Music ve birçok yerel bağımsız plak şirketinden içerik alıyor.
Türkiye Ovi Mağaza'da uygulama indirme sayısı bakımından dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada bulunuyor. Bu sonuçta Nokia'nın, yeni telefonları N8, C7 ve C6-01'in ülkemizde global lansmandan hemen sonra satışa sunulmasının da payı var.
Nokia en çok indirilen ilk 10 ücretsiz uygulamayı da açıklamış. Listede ilk 2 sırayı daha önce tanıttığımız Cohous'un uygulamaları yer alıyor.
- Davul ve Zurna
- Bul Karayı Al Parayı
- CNN Türk
- Maçkolik
- Mynet
- Eczane
- KRAL FM
- Milliyet
- İşCep
- THY
Son olarak aynı fikirde olduğum Nokia Başkan Yardımcısı ve Nokia Avrasya Başkanı Victor Saeijs'in Türkiye pazarı hakkındaki görüşlerini paylaşmak istiyorum:
Türkiye çok dinamik, potansiyeli yüksek bir pazar. Buradaki kullanıcı kitlesi, teknolojiye çok ilgili ve sadık. Nokia’nın uzun vadeli stratejisini oluşturan unsurları, yerel içerik yaratılması, geliştiricilerle ilişki geliştirilmesi ve pazarlama çalışmaları yapılması olarak sıralayabiliriz. Ovi Mağaza’da her hafta yepyeni yerel uygulamaların sunulmasıyla, önümüzdeki yıl Ovi Mağaza’nın Türkiye’deki popülaritesinin daha da artmasını bekliyoruz.
Nokia'nın Türkiye ve dünyadaki geleceği üzerine sizin de yorumlarınızı merak ediyoruz. Bu istatistikler Nokia'nın Android ve iPhone OS'a karşı koymasına yetecek mi?