Google'ın mobil işletim sistemi Android, gelecekte mobil pazarda en çok kullanılan işletim sistemlerinin başında gelecek. Apple'a nazaran Google'ın uygulama marketleri konusundaki esnek tavrı sayesinde pekçok uygulama marketi hali hazırda ortaya çıkmış durumda. Google Android Market'in, Türkiye'deki cihazlarda engelli olması sebebiyle bu alandaki boşluğu farkeden bir Türk girişimi, fırsatı değerlendirerek Android Pazarı'nı hayata geçirmiş.
Beta aşamasında olan Android Pazarı'nı, web sitesi üzerinden veya uygulama aracılığıyla kullanabilirsiniz. Şimdilik 200'e yakın yerli ve yabancı uygulamanın listelendiği serviste, uygulama sayısı gün geçtikçe artıyor. Google'ın Android Market'inde 146000'i aşkın uygulamanın bulunduğu tahmin ediliyor. Bu rakama göre 200'e yakın uygulama pek bir anlam ifade etmese de, Android Markette zararlı ve yetişkin içerikli uygulamaların yoğunlaştığı zamanlarda kullanıcılara rahatsızlık verdiği biliniyor.
Android Pazarında şu anda tek taraflı bir yayın bulunuyor. Uygulamaları editörler inceledikten sonra Türkçe açıklamalarını yazıyor ve sisteme ekliyor. Uygulama geliştiriciler için de bir arayüz bulunmayan servise, yakın bir zamanda geliştiricilerin sisteme uygulama yükleyebildiği ve uygulamanın kaç kere indirildiği gibi bilgileri edinebileceği bir arayüz yayına alınacakmış.
Sadece ücretsiz uygulamaların listelendiği serviste, ücretli uygulamalar için ödeme sistemi üzerinde çalışıldığını öğrendik. Türk Android geliştiricileri için faydalı olacağını düşündüğüm servis, ücretli uygulamaları da kabul ettiği zaman çok daha etkili olacaktır.
Android Pazarı, Osatek Bilişim ve Global Sanal Market tarafından geliştirilmiş bir proje ve öncelikli hedefi uygulamanın cihaz üreticileri tarafından benimsenerek telefonlarda önyüklü olarak sunulmasını sağlamak. Google'ın Android Market'in de yokluğunda Android Pazarı, cihaz satışlarını da olumlu etkileyebileyebilir. Yerli uygulama olması da bir başka artı değer olarak kabul edilebilir.