Silikon Vadisi denilince ilk akla gelen Türk girişimcilerden bir tanesi de Emre Sokullu’dur. Bir çoğumuz Emre’yi yakından tanıyoruz. Son girişimi olan ve çeşitli grupları bir arayan getiren, grup platformu GROU.PS, bugün MTV ile yeni bir anlaşmaya imza attı. Emre ile hem GROU.PS’un son durumunu hem de yeni işbirliği hakkında keyifli bir söyleşi yaptık.
Röportajıma başlamadan önce biraz GROU.PS’un son durumundan bahsetmek istiyorum. Emre’den aldığım son rakamlara göre GROU.PS; bünyesinde 160.000’i aşkın aktif grup barındırıyor. 6.2 milyon aylık tekil ziyaretçi ve 8 milyonu aşkın üyesi bulunuyor. Başta Amerika olmak üzere bir çok ülkede ve bir çok dilde esnek altyapı sunuyor. GROU.PS büyük ve küçük işletmelerin gruplarından, online oyun topluluklarına, eğitim gruplarından hobi gruplarına kadar bir çok alanda sosyal ağlara platform sağlıyor. Şimdi röportajımıza geçelim.
Reyhan Çepik: Merhaba Emre, aldığım haberlere göre GROU.PS hızla büyümesine devam ediyor. Yeni atılımlar yaptınız, bu atılımların haricinde yeni bir yatırım arayışı içine girdin mi?
Emre Sokullu: Yatırım bizim için devamlılık gösteren bir süreç. $30K - $50K gibi bizim boyutumuzda ufak sayılabilecek miktarlarla da olsa, bize katkı sağlayabileceğine inandığımız melek yatırımcı kişi ve fonları şirketin içine sokmaktan her zaman yanayız; bu konuda cimri davranmıyoruz. Nitekim geçtiğimiz dönem içinde henüz açıklamadığımız yerli ve yabancı kaynaklardan yatırımlar aldık. Çalışan ya da yatırımcı olarak, kendi tarafımıza çekebildiğimiz kadar fazla başarılı insan çekebilmek en büyük gayelerimizden; ne de olsa başarılı şirketler başarılı bireylerin başarılı harmonisinden oluşur. Bu yatırım ve yatırımcıları toplu olarak önümüzdeki süreçte açıklamak için sabırsızlanıyoruz.
R.Ç: MTV ile gerçekleştirdiğiniz işbirliğinizden kısaca bahseder misin? Neden böyle bir işbirliğine gitme kararı aldın?
E.S: Yaptığımız anlaşma epey derin bir anlaşma oldu. Üzerinde 4 ay çalıştık. Detaylarına inmem mümkün değil ama bize türlü perspektiflerden faydaları olacak. En temelde, Flux Networks üzerindeki 3. parti ağların bize katılmasıyla beraber trafiğimizin 10% ile 15% arası büyüyeceğini öngörüyoruz. Tek başına bu bile bizim için çok anlamlı.
R.Ç: Geçtiğimiz aylarda Facebook bünyesinde bulunan gruplara yönelik yeni uygulamalar geliştirdi. Bu durum size etkiledi mi? Facebook’un yeni grup atağı hakkında neler düşünüyorsun?
E.S: Facebook Groups, Facebook’un ilk çıktığı andan itibaren bünyesinde bulundurduğu bir özellikti. Bir gün üzerine daha fazla eğilmelerini zaten bekliyorduk. Ama Facebook Groups’u kendimize bir rakip olarak görmüyorum. Facebook’un Facebook Groups’a eğilmiş olmasının nedeni Google’dan gelecek “faceted identities” atağı. Google, yeni Google Me projesi çerçevesinde, sosyal ağ içinde insanları gruplamaya yönelik adım atacağının sinyallerini vermişti. Facebook’un cevabı aslında Google Me’ye. Facebook, kullanıcılarını küstürmemek için, bu cevabı kendi içinde çok radikal bir değişikliğe gitmeden yapmanın yollarını arıyordu ve sonunda, yoluna mevcut Groups özelliğini güçlendirmekle devam etti - ki bence iyi de yaptı. Yeni Groups’daki en önemli gelişimin davetiyelerin “opt-in” olması da bence bu tezimi doğrular nitelikte.
Facebook Groups her zaman Facebook’un kişisel ifade misyonu çerçevesinde bir araç olarak kullanıldı; onun üzerinde “Galatasaraylılar”, “80 kuşağı”, “çocukken bacaklarını açıp duvara tırmananlar” gruplarına üye olduk ve bir daha o gruplara hiç geri bakmadık. Biz GROU.PS’ta insanların daha kuvvetli grup ihtiyaçlarına cevap veriyoruz; tamamen size özel sosyal ağ ortamları sağlıyoruz. Bizim üzerimizde kuracağınız gruplar daha tutkuyla bağlı olduğunuz, hakkında içerik üretmekten ve kendi renkleri altında bir araya gelmekten gurur duyacağınız -- kısacası geri dönüp bakmak isteyeceğiniz gruplar.
R.Ç: GROU.PS’un gelir modeli nedir?
E.S: Şu an için reklam ve ücretli ek özellikler. Ancak gelir modelimizle ilgili radikal bir değişikliği yine önümüzdeki günlerde açıklıyor olacağız. Bu değişikliğin yanı sıra kullanıcılarımıza bir sürprizimiz daha olacak. Bunlardan ilk Webrazzi’yi haberdar edeceğiz ama şimdilik ağzımızı sıkı tutmamız gerekiyor izninle... :) Ama freemium modelden şaşmak gibi bir düşüncemizin olmadığını ve ücretsiz versiyonumuzun devam edeceğini haber verebilirim.
R.Ç: Son olarak başarılı bir internet girişimcisi olarak, ülkemizde uygulanan internet sitelerine yönelik, erişim yasakları hakkında ne düşünüyorsun?
E.S: Bunla ilgili bir dönem çok kafa yordum ama sesimizi duyurmak konusunda ben de pek ileriye gidemedim. Fikirlerim http://www.eylem20.org adresinde halen mevcut. Ama maalesef şu sıralar hem yoğunluğumuzdan hem de ABD’de oluşumdan yeterince bu konu ile ilgilenemiyorum.
R.Ç: Tebrikler Emre, bize vakit ayırdığın için çok teşekkür ediyorum.
E.S: Ben teşekkür ediyorum bu keyifli röportaj için.