Çoğumuz kredi kartları ile veya belli kampanyalar dahilinde kontör/dakika/puan kazanmışsınızdır. Burada gözardı edilen kısım, bu tip kampanyaların büyük işbirlikleri ile yapılabiliyor olmasıydı. Konuyla ilgili bir servisi devreye alan Azenet firmasının kampanyakobide sitesini oldukça inovatif ve zekice bulduğum için sizlerle paylaşmak istedim.
Bu arada firma ile röportaj yaparken Webrazzi okuyucuları için de birkaç avantaj sağlayıp sağlayamayacaklarını sormuştum. Bize bir değil iki fayda sundular.
Birincisi; Internet sahipleri, küçük işletme sahipleri 20 Ekim'e kadar kampanyakobide sayfası üzerinden paket satın alımlarında webrazzi anahtar kelimesini kullanırlarsa %5 indirim alacaklar.
İkincisi ise yazıyı okuyup yorum yapan ilk 5 kişinin cebine 12 TL / 30 dakika yüklenecek. Şimdi gelelim röportajımıza;
Serkan Ünsal: Bahadır merhaba, benzinliklerden, giyim vs. alışverişlerden puan toplamaya, kontör/dakika yüklemeye alıştık. Fakat oldukça enteresan bir yaklaşım göstermişsiniz. Bu proje ile mahallenizdeki bakkal, manavdan alışveriş yaparken bile puan toplayabilecek miyiz ? Doğru mu anladım ?
Bahadır Arcan: Evet doğru anladın Serkan. Bundan sonra artık sadece bakkal ya da manavdan değil, aklına gelebilecek hemen her sektörden küçük işletme kendi kampanyasını yapıp puan dağıtabilecek. Bugüne kadar benzer uygulamaları hep gördük. Ama gördüklerimiz hep büyük markaların ya da firmaların kampanyaları oldu. Bunun en önemli sebebi de böyle bir puan kampanyası yapmanın yüksek maliyeti. Bu maliyeti sadece hediye maliyeti olarak düşünmemek gerekir. Böyle bir sistem kurmanın teknolojik maliyet, alt yapı yatırımı, hediyelerin maliyeti ve tabi en önemlisi tüm bu sistemi sürekli aktif tutmak için gerekli iş gücü maliyeti. Tüm bunları alt alta koyduğumuzda küçük bir işletmenin böyle bir kaynağı ayırması çok da kolay değil. Bizim de sistemimiz burada devreye giriyor. Bu saydığım maliyetler tüm kullanıcı firmalar arasında katılımcı bedeli bazında paylaştırılıyor. Böylece firma ayağını yorganına göre uzatabiliyor ve sadece ihtiyacı kadar olan sistemi tamamen ihtiyaçları doğrultusunda küçük bir bedel ile elde edebiliyor. Türkiye de 2 milyondan fazla küçük işletme var, ve aslında ekonominin ana motoru bu işletmeler. Günümüz koşullarında bu işletmeler hem kendi aralarında hem de büyük firma ve markalar ile rekabet etmek zorunda. Bunun içinde çok fazla bir enstrüman yok. Bizim yaptığımız bu ek enstrümanı sunmak.
S.Ü: Birkaç yıl önce ben de uğraştığım için KOBI'lere gitmek bilişim sektörünün en çok zorlandığı alanlardan biri diye hatırlıyorum. Bu boşluğu nasıl gördünüz? Zor bir hedef kitle seçmişsiniz. Fakat fikir oldukça yaratıcı ve başarılı olursanız oldukça büyük bir pazar sizi bekliyor olacak.
B.A: Az önce de söylediğim gibi Türkiye'de 2 milyondan fazla küçük işletme var. Bu projenin yaratıcısı bizler de aslında birer müşteriyiz ve bugün hemen herkes gibi her gün bu küçük işletmelerden bir ya da bir kaçına uğruyoruz. Rekabetin her gün onları ne kadar zorladığını hissediyoruz. Her birisi mümkün olan en iyi şekilde müşetirisini elde tutmaya çalışıyor. Oyun o kadar zor ki artık, yeni müşteri kazanmayı geçin, onu elde tutmak bile çok ama çok zor. Bu işletmelerin hali hazırda indirim kuponları, bedava ürünler, küçük hediyeler gibi yaptığı kampanyaları inceledik. Maliyet dengesinden bakıldığında hediyenin boyutu sorunu ortaya çıkıyor. İndirim çekleri artık yeteri kadar ilgi çekmiyor. Biz de büyük firmaların kullandığı sistemi küçük işletmelere nasıl uyarlarız diye kafa yorduk. Böylece PUAN+ Müşteri Sadakat Programı doğdu. Amacı ortak ihtiyaçları kendi havuzundan sunan, ama firmaya istediği kampanyayı yapma özgürlüğü veren bir sistem. Örneğin kartlarımız ortak havuzdan temin ediliyor, ya da hediyelerimiz. Ama firmanın alışveriş kuralı yada kaç müşteri için bunu yapmak istediği tamamen onun kontrolünde. Sınırlı bir özgür alan yarattık kısacası. Ortak havuzun tüm yükümlülüğünü de üzerimize aldık, üye firmalarımız hiç bir şeyi dert etmiyorlar.
Yorumuna gelince, evet KOBİ'lere bilişim çözümleri götürmek çok kolay değil. Ancak biz sistemi olabildiği kadar basite indirgedik ve işi sadece internet üzerinden bir alışveriş sitesi basitliğine getirdik. İnternet'i kullanan, oradan en az bir kere alışveriş yapmış bir kişi 5 dakika içerisinde kendi kampanyasını yaratabiliyor, işlemlerini tamamlıyor. Bu kadar basite indirgerken arka tarafta ciddi bir mekanik ve proses çalışıyor. Firma için özel şifreler üretiliyor, kartlara basılıyor, kampanya hazırılıkları yapılıyor, SMS sistemlerinde tanımlanıyor, dakika hediyeleri yükleniyor. İşin asıl yükü bu arka tarafta ve biz tüm bu işlerden KOBİ'yi soyutlayarak, onlara bu işlerin hiç bir derdini dşündürmeyerek çözümü basit, anlaşılır ve alınabilir bir hale getirdik. Bir kaç gün içerisinde sadece internetten değil, sadece telefon ile arayarak işlemlerini yapabileceği call center'ımızı da açıyoruz. Kısacası kampsamlı bir bilişim çözümünü korkutucu olmaktan çıkarıp basit bir şekle soktuk.
S.Ü: Şehir, bölge kısıtı var mı veya kampanya yapamayacak olan bir KOBI var mı? Şartlar nedir ?
B.A: Herhangi bir şehir bölge kısıtlamamız yok. Türkiye'nin 81 ilindeki küçük işletmeler bu hizmetten yararlanabilir. Tek şartımız var T.C. yasalarına göre kurulmuş bir tüzel kişilik olmak. Kısacası her hangi bir sektörden vergi levhası olan, ticari sicil kaydı olan faal şirket, hizmetimizden yararlanabilir. Tabii yasalarca reklam yapması yasaklanmış sektörler haricinde.
S.Ü: Kurgu nasıl işliyor ? Manavın ilk önce ne yapması gerekiyor? Size mi başvuruyor? Yoksa internet üzerinden halledebiliyor mu?
B.A: Herşeyi internet üzerinden halledebilir. Sistemi kullanmak için site üzerinde üyemiz olmak, ilk kampanya siparişini oluşturmak ve sipariş ile birlikte size gönderilen resmi hizmet sözleşmesini imzalamak yeterli. Hepsi bu! Ondan sonrasında manav belirlediği kurallar dahilinde müşterilerine puan dağıtabilir. Kampanyasını oluştuturken belirlemesi gereken sadece 3 şey var: Kampanyasında kaç puan dağıtmak istediği (1,2 veya 4 puan dağıtabilir), kaç kişi için bir kampanya düzenlemek istediği (İster 25 kişi gibi küçük bir kitle için ister bir kaç bin kişilik bir müşteri grubu için kampanyasını düzenleyebilir.) ve kampanyasının kurgusu.
Kurgu konusunda tamamen KOBİ özgür ve ihtiyacına en uygun kurguyu seçebilir. Mesela senin örneğindeki manavımız her miminmum 25TL'lik alışveriş için ya da 5 kilo meyve alımı için kampanya düzenleyebilir. Örneğin şu yakın zamanda domates fiyatlarında ciddi bir yükselme var, doğal oalrak müşterilerin talebi de düştü. Manav sadece domates alımında puan vermeyi tercih edebilir. Burada aslında bir hizmetimiz daha var. Bir çok küçük işletme bugüne kadar efektif olarak pazarlama kampanyası yapmadığı için en uygun kampanya kurgusunu yaratamayabilir diye düşündük ve online kampanya danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. İsteyen küçük işletme bize firma bilgilerini iletetek kendi adına en uygun kampanyayı oluşturmamızı 25 TL gibi çok ufak bir bedel karşılığı talep edebilir.
S.Ü: Bakkal ve manav yerini yavaş yavaş süpermarketlere bırakıyor, bu tip araçlar aslında onlar için "bakkal süpermarkete karşı" savaşı için güzel bir araç gibi duruyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
B.A: Bu konu aslında savaştan öte günümüzün gerçeği. Globalleşen dünyada büyük firmalar daha büyük alım güçleri ile, çok daha geniş kitlelere değebilme potansiyelleri ile rekabette küçük işletmeleri daha da fazla sıkıştırmaya başladı. Bugün küçük işletmeler de en az büyük firmalar kadar pazarlama araçlarını etkin kullanan, müşterisini takip eden, onun beklentilerini en doğru karşılayan olmak için olmak zorunda. Aslında küçük işletmeler senin dediğin pazarlama savaşını 'gerilla pazarlama' taktikleri ile sürdürebilir. Elindeki kaynaklar buna imkan veriyor sadece.
Bununla birlikte her müşterisi ile bire bir diyalog fırsatı olan küçük işletme, büyük bir işletmenin yapamadığını yapma, müşterisine yüz yüze iletişim sunma şansına sahip. Ancak ellerindeki araç sayısı çok kısıtlı. Bizim ürünümüz bu araç sayısını arttıran önemli bir kalem. Geleceğin çok daha zorlu çarpışmalara sahne olacağı düşünüldüğünde, KOBİ'nin elindeki imkanları arttırabilmiş olmak, ekonomiyi sırtlayan bu firmalara destek sağlayabilmiş olmak, bizi bu savaşta KOBİ'ler lehine olumlu düşünmeye sevkediyor.
S.Ü: Kampanya olarak neler kazanabiliyoruz ?
B.A: Şu anda KOBİ'lerimize Sonbahar Paketimiz'i sunuyoruz. Bu paketi alan küçük işletmeler, kampanya olarak müşterilerine her 4 puan karşılığında çekilişsiz kurasız 12 TL / 30 Dakika kazandırıyorlar. Ayrıca, her gün tüm PUAN+ müşterilerinin puan yüklemeleri işleniyor ve en çok puanı toplayan müşteri 60 TL / 150 Dakika kazanıyor. Sistemi kullanmak için bir üyelik gerekmiyor ve cep telefonunuzun olması yeterli. Ancak üye olan müşterilerimizi kampanyalarımız hakkında bilgilendiriyor, ek hizmetler sunuyoruz. Bundan yararlanmak isteyen müşteriniz PUAN+ sistemine üyeliik kaydını yapar ise de 1 adte 42" LCD TV ile 3 adet netbook çekilişine katılma hakkı kazanıyorlar. Son kullanıcı, yani küçük işletmelerin müşterisi tarafında tüm bu hizmetler ücretsiz sağlanıyor.
S.Ü: Son olarak bu hizmeti ne zaman sundunuz ve şu ana kadar nasıl gidiyor ? İlgiden memnun musunuz ?
B.A: Hizmetimiz 27 Eylül'de başladık ve gösterilen ilgiden çok memnunuz. Her şeyden önce bir çok küçük işletmeden tebrik ve teşekkür alıyoruz, böyle bir ihtiyacı görüp onlara hizmet sunduğumuz için. Müşterilerimiz kampanyalarını alıp uygulamaya başladılar. Ancak bizim işimiz gereği siteye ulaşan bir KOBİ önce kendi kafasında kampanyasını kurgulaması gerektiği için siteye ulaşan KOBİ'lerimizin önemli bir bölümü plan aşamasında ve ön taleplerini iletmiş durumdalar, kampanya kurgularını hazrılıyorlar. Önümüzdeki hafta itibariyle de aktif durumda olan Satış Ortaklığı Programı'mız da önemli gelişmeler olacak başlangıçtan bugüne aramıza katılan satıcı arkadaşları, Türkiye'nin çeşitli noktalarında satışta görebileceğiz. Ayrıca az önce de bahsettiğim gibi call center üzerinden telefon ile kampanya alım opsiyonu da önümüzdeki günlerde devreye giriyor. Bunlarla birlikte yoğunluğu çok daha artacağından eminiz.