Google’ın İnsansız Araçları Trafiğe Karıştı

Google’ın İnsansız Araçları Trafiğe Karıştı

Google sadece web dünyasında geliştirdiği teknolojilerle hayatı kolaylaştırmayı amaçlamıyor.  Arama motoru devinin açıklanan son çalışması trafiğe karışan insansız otomobiller!

Resmi blogdan yapılan açıklama ile herkesi heyecanlandıran araçlar, Google'ın sahip olduğu teknolojilerin bir bileşimi olarak karşımıza çıkıyor. Trafik kazalarını önlemek, araç kullanım sayısını ve yakıt tüketimini azaltarak karbondioksit salınımını engellemeyi amaçlayan proje, direkt insan kontrolü olmadan araçların trafikte yol almasını mümkün kılıyor.

Bu amaçla teste tabi tutulan 7 otomobil; kameralar, radar sensörleri ve laser işaretleyicilerle çalışıyor. Aracın trafikteki seyri eldeki bilgiler ve anlık alınan bildirimlerle Google'ın yüksek veri işleme merkezinden yönetiliyor.

San Francisco - Los Angeles arasında polis bilgisi dahilinde 1600 km hiç insan müdahalesi olmaksızın toplam 224.000 km yol kateten bu araçlar*, insanlardan daha dikkatli olarak gösteriliyor. 360 derece algı yeteneğine sahip sensörler, öngörülen şartlarda hata payını oldukça düşürüyor. WHO'nun yılda 1.2 milyon kişinin trafik kazasında öldüğünü örnek göstererek robot otomobillerine güvenen Google, bu araçlar sayesinde daha güvenli ve daha rahat bir günlük yaşam sunmayı umuyor.

Araçlar insansız olarak adlandırılsa da beklenmedik durumlara karşı bir kişi sürücü koltuğunda, ikinci bir kişi de yazılımı denetlemek için yolcu koltuğunda hazır bulunuyor. Bu araçlara güzergah konusunda alınan GPS sinyalleri dışında insanların kullandığı diğer araçlardan alınan bilgiler de yardımcı oluyor.

Kendi alanında ilk olarak değerlendirilse de, NY Times konuyu daha detaylı olarak ele alıyor. Habere göre bilim adamları 1960'ların ortalarından beri insansız araçlarla çalışıyor. Asıl gelişmenin Pentagon’un araştıma bölümü tarafından açılan DARPA Challenges adlı insansız araç yarışması ile 2004 yılında başladığına dikkat çeken haber, ilk yarışmadan beklenen sonucun alınmadığını ancak 1 yıl sonra Stanford'dan Sebastian Thrun'un ekibinin başarı kazanmasıyla işlerin değiştiğini aktarıyor. Haberde 15 mühendisin dahil olduğu projenin, kullanıma sunulması için ise en iyimser bakışla 8 yıl beklemek gerektiği not ediliyor.

2005'te Stanley adlı araçla Pentagon'dan 2 milyon dolar ödül kazanan Thrun, Google Street View'i hayata geçiren yapay zeka mühendislerinden biri ve bu projenin de liderliğini üstleniyor. Thrun'a göre bu proje Larry ve Sergey'in Google felsefesine uygun bir ürün, insanların büyük problemlerini teknoloji ile aşmayı hedefliyor. Thrun çalışmalarını henüz küçük bir başlangıç olarak gördüğünü söylerken, geleceğe dair umut verici olduğunu sözlerine eklemeyi de ihmal etmiyor.

Teknolojinin hayatımıza nasıl katkı sağlayacağı ise tartışmaları beraberinde getiriyor. Zira sistemin satılacağımı yoksa açık mı paylaşılacağı meçhul, diğer taraftan Android ile uyumluluğu olacağına ise şüphe yok. Hemen akıllı mobil cihazınız ile aracınızı park yerinden ofisinizin önüne çağırmak aklınıza gelebilir. Ancak kaza durumunda yazılımın mı yoksa aracı kontrol edenin mi hatalı olacağı yasalara takılan bir durum. Bu tür araçların gelecekte nasıl karşımıza çıkacağını ve Google'ın hayatımıza neler katmak isteyeceğini önümüzdeki yıllarda daha net göreceğiz.

*Trafikte seyreden Google Aracı - Video

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.