Apple TV ve Google TV WebTV Savaşlarını Başlatıyor

Web üzerinden TV dünyasının kapılarını açan Google ve Apple'ın ürünleri sonunda sahneye çıktı. 29 Eylül'de piyasaya çıkacağını paylaştığımız Google TV'nin duyurusu dün Google Blog'da paylaşılırken, Apple da haftasonu gönderdiği bülten ile web TV dünyasının kapılarını açtı.

Google TV

TV blogunu yayına alan ve Google.com/Tv adresini güncelleyen Google, web tv anlamında çok ciddi bir duruş sergiliyor. Geliştiriciler ve reklamverenler için de oldukça önem arzeden Google TV, Chrome destekli yapısı ile internette gezinmeyi, video  izlemeyi , Flash oyunlar oynamayı, arkadaşlarla sohbet etmeyi ve görüntülü konuşma yapmayı mümkün kılıyor.

Reuters'ın verdiği bilgiye göre Google, medya ve internet şirketleri ile güçlü bir platform oluşturuyor. CNBC, HBO ve Amazon gibi güçlü işbirliklerine imza atan Google; The New York Times, USA Today, VEVO, Pandora, blip.tv ve Napster ile de görüşmelerini sürdürüyor. Anlaşma yapılan servisler arasında dikkat çeken Twitter ile nelerin yapılacağı ise yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Google'ın sahip olduğu bütünleşik altyapılar düşünüldüğünde e-ticaretten, konum tabanlı servislere, online video dünyasından sinema sektörüne, oyunlardan sosyal ağlara kadar oldukça büyük bir dünyanın Google TV'de buluşacağını düşünebiliriz.

Apple TV Steve Jobs'un bir hobi projesi olarak gördüğü Apple TV ise şimdilik iTunes, Netflix ve Youtube bağlantılarıyla dikkat çekiyor. Apple'ın Google TV'ye göre daha uygun fiyatla sunulan uydu alıcısı da tasarım açısından Apple felsefesini yansıtıyor. Jobs'un Pixar kariyeri ve Apple.com/Tv görüldüğü kadarıyla sinema dünyasına odaklanacak gibi görünüyor.

Apple'ın iOS uygulamalarıyla renklenecek olan Apple TV'si, bu yönüyle yazılım korsanlarının da ilgisini çekiyor. Çeşitli şekillerde ihlal edilen iOS'un TV tarafında nasıl etkileneceği konusunda şimdiden haberler geliyor.

Apple Tv diğer rakiplerle karşılaştırıldığında da (aşağıdaki tabloda da görebileceğiniz gibi) daha az bir servis desteğine sahip olduğu görülüyor ama Steve Jobs'un bu savaşta neler yapacağını zamanla göreceğiz. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.