Ekim Nazım Kaya'nın kurucusu olduğu ve Botégo'yu da bünyesinde barındıran YapayZeki tarafından hayta geçirilen Yaysana.com kullanıcılarının sosyal medya etkisini ödüllendiren bir sistem sunuyor.
Ekim Nazım Kaya'yla Yaysana.com hakkında konuştum ve bana fikrin nereden çıktığı, yapılanlar ve yapılacaklar hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Öncelikle Ekim, Yaysana.com fikrinin önümüzdeki ayın sonunda Webrazzi ve Tele.com.tr'de de yazmak üzere katılacağı Sofya'daki Webit Expo'nun konferans öncesinde gerçekleştirdiği bir çalışmadan esinlendiğini belirtti. Webit Expo organizyon esnasında Avrupa'nın en etkili kişisini ödüllendirmeyi planlıyor ve bunun için influence.webitexpo.com adresinde bir yarışma başlattı. Yarışmanın genel işleyiş prensibi katılan kişilere verilen özel linke en çok kişiyi yönlendiren kişinin en etkili kişi olması yönünde.
Buradan yola çıkan Ekim, 1 hafta içinde Yaysana.com'un kodlamasını tamamlatmış. Sistemin özellikleri aslında çok net. Kayıt yaptırdıktan sonra size verilen özel linki adil bir şekilde internet üzerinde ulaşabileceğiniz kadar fazla kişiye tıklatıyorsunuz ve o günün kazananı olmanız durumunda ödülü alıyorsunuz.
Puanlama sistemi hem sizin linkinize tıklayanlar, hem de sizden gelen üyelerin kazandıkları puanlar ile hesaplanıyor. Alt düzey kullanıcıların kazandığı puanlardan siz de 0,5 katsayı ile puan kazanıyorsunuz.
Açılışının ikinci gününde 10.000 sayfa gösterimine ulaşan proje İnci Sözlük üyelerinin de ilgisini çekmiş ve linki tıklamaya yönlendiren kuraldışı metinlerle Yaysana.com'da puanlar toplanmış. Ancak Yaysana.com ekibi bu tür kullanımları tespit edebildiği için bu üyelerin hesapları silinmiş.
Önümüzdeki dönemlerde sponsorlu ödüller gibi modellerin denenebileceğini belirten Ekim Nazım Kaya, sitenin özellikle landing sayfalarında %5'e yakın tıklama oranı olduğu için reklam verenler açısından da bu alanların değerlendirilebileceğini söylüyor.
Yaysana.com ile ilgili geliştirmelerin devam edeceği ve sırada Facebook Connect entegrasyonu, kural ihlallerini otomatik tespit edip silen bir sistem ve otomatik reklam verme uygulaması gibi çalışmaların olduğunu da Ekim'le sohbetimde öğrendim.
Tamamen bir yan proje olan ve 1 haftada hayata geçirilen Yaysana.com bir süre sonra YapayZeki'nin gelir kanallarından biri olur mu bilinmez. Ama şu an için eğlenceli ve farklı bir çalışma olduğu için hem üreticilerinin hem de kullanıcılarının motivasyonunu yüksek tuttuğu kesin.