Nvidia Yeni Süper Bilgisayarlar İçin Pentagon'un Desteğini Aldı

Grafik işlemci ve anakart yongalarında uzman Nvidia'nın liderliğindeki araştırma ekibi, Amerikan Savunma Bakanlığının merkezi Pentagon'dan 25 milyon dolarlık bir fon aldı. Bu araştırma fonu yüksek grafik destekli çok hızlı süper bilgisayarların geliştirilmesinde kullanılacak.

Bu AR-GE çalışması için daha önce de girişimde bulunan Nvidia GPU adını verdiği teknolojiyi geliştirmeye çalışıyor. Süper bilgisayarlar genel olarak mikroişlemcilerin ya da Intel ve Advanced Micro Devices'ın geliştirdiği merkezi bir işlemcinin yönettiği bir dizi sunucuyu kullanıyor. Nvidia grafik yongaları ise programlanabiliyor ve farklı görevleri de yerine getirebiliyor.

4 yıl süreli çalışma eğer istenen sonuçları verirse varolan süper bilgisayarlardan 1000 kat iyi performans sunan ileri-süper bilgisayarların yolu açılacak. Cray, Oak Ridge Ulusal Laboratuarı ve 6 büyük üniversitenin eşlik ettiği projenin aşmak istediği durum ise elektrik enerjisinin optimum kullanımı ile işlemcilerin hesaplama limitlerinin yükseltilmesi olacak.

Projeyle ilgilenen Nvidia'nın araştırmadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Bill Dally, Stanford Üniversitesi'nden ayrılarak üst düzey dijital grafik dünyasına adım atan bir isim. Dally, bugün sahip olduğumuz CPU teknolojisinde çoklu işlem kapasitesinin aşılmaya başlandığını ve transistörlerin gelişmesiyle daha yüksek performanslı bilgisayarlar geliştirilebileceğini söylüyor. GPU teknolojisinin kullanıcı deneyimlerini de optimize edeceğini söyleyen Dally ve ekibi 2018'de süper bilgisayar prototiplerini tamamlamayı hedefliyor. GPU teknolojisi bu yıl Eylül ayında düzenlenecek konferans ile kendini tanıtma ve geliştirme fırsatı bulacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.