Google Tags: Mekanlara Konum Bazlı Reklam Fırsatı

Hemen her alanda bir açılım yapan Google, sosyal paylaşım ağı Buzz ile beklediği ilgiyi yakalayamamıştı. Bunun üzerine ilgisini konum bazlı servislere çeviren Google, 2009 yılında Amerikalı yerel mekan listeleme servisi olan Yelp'i satın almak için 500 milyon dolar önerdiği söyleniyor. Google henüz bu satın almayı gerçekleştirmiş değil, fakat Google Tags adıyla yerel mekanlara ulaşma peşinde.

Google Maps ve Google Earth üzerine gelişmeleri paylaştığı blogu LatLong'da yayınlanan habere göre Google, yerel mekan listeleme servisi Google Places'a reklam seçeneklerini eklemeye başlamış. Öncelikle Amerika'nın 11 şehrinde görücüye çıkan servis, 1 ay içinde de ülke genelinde hizmete girecekmiş.

Yerel mekanlar için konum tabanlı reklam platformu olarak tanımlanabilecek Google Tags reklamları, Google ve Google Maps üzerinde hem web hem mobil aramalarda sonuç verecek. Google mobil mecrada başarılı olmak için 750 milyon dolara satın aldığı Admob ile gerçek zamanlı yerel reklam çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda bir arkadaşlık sitesi için Londra'da yapılan çalışmanın sonuçları da oldukça başarılı görülüyor.

Google'ın mekanlara sunduğu reklam fırsatları ise grup satın alma sitelerine zarar verebilecek nitelikte. Google Tags ile mekanlar kendilerine ait fotoğraf, video, web adresi, rezervasyon formu, menü ve indirim kuponu yayınlayabiliyor. Bu da yerel mekanların kendi fırsatlarını kolayca ilgili bölgede duyurabilmesi anlamını taşıyor.

Bu alanda da işini önemseyen Google, Yelp'ten istediğini alamamış olacak ki mekanların Google Tags'e dolayısıyla da Google Places'a katılması için elinden geleni yapıyor. Google Tags reklamlarının çeşitli kanallarda boy göstermesinin yanında, servisi ilk ay için ücretsiz kullanma imkanı da sunuluyor. Servisi kullanmaya devam edecekler için de Google Tags'in aylık ücreti 25$ olarak bildirilmiş ve aklınıza takılabilecek tüm sorular cevaplanıyor.

Google'ın bu atağının değerlendirmek için biraz Yelp, biraz da Groupon'a bakmak gerekiyor. Compete ve Googletrends Yelp'in başarısını trafik ve çıkış açısından doğruluyor ki Yelp tekil ziyaretçi sayısını 2009 sonunda aylık 25 milyon olarak dile getiriyor. Rakibi CitySearch'e göre oldukça hızlı büyüyen Yelp için uzmanlar 2009 yılında 200 milyon dolar fiyat biçerken, şirketin 2010 yılında gelirlerinin 50 milyon dolara ulaşmasını öngörüyor(du). Bugün ise Yelp Google'ın teklifinden sonra aldığı 25 milyon dolarlık yatırımı(toplamda 56M$) değerlendirmeye çalışıyor. Son dönemde sıkça konuştuğumuz ve ülkemizde de görülmemiş bir rüzgar estiren Groupon ise $173 milyon dolarlık yatırımını artık global bir etki yaratmak için kullanıyor.

MMA tarafından açıklanan bir rapor da konuyla ilgili hassasiyeti ortaya koyuyor. Rapora göre konum bazlı uygulamalar her 4 Amerikalı'dan biri tarafından kullanılıyor ve reklam verenler için daha verimli oluyor. Yine raporda mobil cihaz kullanıcılarının %10'unun, iPhone kullanıcılarının ise %63'ünün haftada en az bir kez konum bazlı bir uygulama kullandığını ortaya koyuyor. 25-34 yaş arasında ise haftalık kullanım oranı %22.

Sonuç olarak sosyal ağların dikey biçime geçişi gibi konum bazlı uygulamaların da hem dikkat çektiğini hem de işe yaradığını söyleyebiliriz. Google'ın bu tarz bir reklam modeline gitmesi de en çok arama yapılan servisler arasına zamanla Google Maps'in de gireceğini gösteriyor. Konum bazlı servisler ve uygulamalar arasına e-ticaret ve sosyal ağ modellerinin yanında sağlık gibi daha ciddi konuların da gireceğini düşünürsek, bu alanda yapılacak yatırımların hızlı ve dikkatli atılmasıyla ciddi başarılar getirebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.