Son günlerde teknoloji dünyasının tartıştığı en büyük soru bu. Hindistan hükümetinin tanıttığı 35 dolarlık tableti gerçek mi, yoksa gerçek olamayacak kadar iyi bir hayalden mi ibaret?
Eğer olabilir diyorsanız sizi biraz daha zorlayalım. Hükümet 35 dolarlık tabletin fiyatının 20 ve hatta 10 dolara kadar çekilebileceğini iddia ediyor…
Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde bu konuda çok fazla şey yazıldı ve çizildi. Dünyanın en önemli teknoloji uzmanları ve araştırma şirketleri kafa kafaya verip Hindistan'ın ortaya attığı bu akıl almaz fiyatın gerçekten mümkün olup olmayacağını tartışıyorlar.
Eğer maddi açıdan bu fiyata bir tablet üretmek mümkünse bile bu tek başına yeterli mi? Yoksa hesaba katılması gereken başka şeyler de olmalı mı?
Öncelikle eğer daha önce duymadıysanız Hindistan hükümetinin tanıttığı tabletin sahip olması planlanan bazı temel özelliklerinden bahsedelim.
- Web üzerinden video konferans özelliği
- Doküman ve multimedya dosyaları görüntüleme (DOCX, ODT, JPG, GIF, AVI, AC3 gibi)
- Arama yapma özelliğine sahip PDF okuyucu
- ZIP dosyalarını açabilme özelliği
- Firmware güncelleme seçeneği
- OpenOffice çalıştırma imkanı
- İnternetten veya depolama cihazlarındaki videoları görüntüleyebilecek medya oynatıcı
- Flash ve JavaScript eklentileri kullanabilen internet tarayıcısı
- Kablosuz bağlantı
- Bulut Bilişim (Cloud Computing) Desteği
- Uzaktan erişim imkanı
- DTV, IPTV ve DTH multimedya seçenekleri
- Güneş enerjisi paneli
- Dokunmatik ekran
Hintli yetkililer bu özelliklere sahip çalışan prototipin 47 dolara mal edildiğini, seri üretime geçildiğinde fiyatın 35 dolara düşeceğini ama nihai hedeflerinin bu fiyatı 20 ve hatta 10 dolara indirebilmek olduğunu söylüyorlar. Eğer her şey yolunda giderse 2011 yılında bu tabletler öncelikli olarak ülke çapındaki üniversite öğrencilerinin, ardından da lise ve orta okul öğrencilerinin kullanımına sunulacak.
Peki bu mümkün mü?
Öncelikle bardağın boş tarafından yorumlar alalım. Bu projenin bu fiyata gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyleyenler arasında en göze çarpan isim Intel. Zdnet'in Intel'den adı açıklanmayan bir yetkilinin "parçaların fiyatlarını alt alta yazıp topladığınızda bu cihazın, bu fiyata elde edilmesi mümkün değil" dediğini aktarıyor.
Computerworld de 35 dolarlık tabletin asla gün ışığını göremeyeceğini düşünenlerden. Altını çizdiği önemli nokta ise Hindistan'da dokunmatik ekran üretilmediği ve bunun Çin veya Tayvan'dan ithal edilmesi gerektiği. Bu durumda sadece dokunmatik ekranların fiyatının bile 35 doların üzerinde olacağını iddia ediyor.
Burada bahsedilmesi gereken diğer bir nokta ise 35 doların maliyet mi yoksa satış fiyatı mı olacağı? Hintli yetkililer bu konuda net bir açıklama yapmıyorlar. Yapılan açıklamalar bunun daha çok bir maliyet fiyatı olduğunu izlenimi uyandırıyor ama bu konuda net bir şey söylemek pek mümkün değil.
Ayrıca yetkililer sayılan özelliklerinin tamamının 35 dolarlık cihazda yer alıp almayacağı konusunda da net bir bilgi vermiyorlar. Örneğin güneş enerjisi panelinin bu fiyata dahil olmadığı söyleniyor. Bu panel bile tek başına 35 dolarlık cihazın fiyatını kayda değer oranda arttırabilir.
Diğer yandan dünyanın dört bir yanındaki pek çok kişi bu habere inanmak istiyor. Sadece Hintli öğrencilerin bu imkana kavuşmasını istediklerinden değil, bunun küresel bir etkisi olacağına inandıkları için 35 dolarlık tabletin hayata geçmesini istiyorlar. Hintlilerin tableti dünyanın diğer yerlerdeki öğrenciler ve hatta son kullanıcılar için de daha ucuz cihazlara sahip olma fırsatı doğurabilir.
Hintli yetkililer fiyata inanmakta zorlananları ikna etmek için toplu siparişin etkisinden bahsediyorlar. Bu cihaz için verilecek toplu siparişin 100 bin adetten başlayacağını ve bu rakamın bile maliyetleri düşürmek için önemli olacağını savunuyorlar.
Diğer yandan Forrester Research'ten Sarah Rotman Epps, 35 dolarlık tablete inananlardan biri ve o inanmak isteyenlere de umut veriyor. "Kullanılan malzemelerin kalitesi düşünülünce bu tableti bu fiyata üretmek olası" diyen Epps, işin başka bir boyutunu gündeme getiriyor: "Asıl soru bu cihazın öğrenciler için yeterince iyi olup olmayacağı".
Gerçekten de bu önemli bir konu. Tüm imkanları seferber ederek çok ucuza bir tablet üretmek mümkün olabilir. Düşük kaliteli parçalar kısa vadede 35 doların altında kalacak bir tableti ortaya çıkartabilir ama bu cihaz gerçekten de uzun vadede kullanılabilir olacak mı? Yoksa sadece bir öğretim yılını çıkarttığı taktirde öğrenciler kendilerini şanslı mı sayacaklar?
Bazı ders kitaplarının bile 35 dolar (yaklaşık 52 TL) olduğunu düşünecek olursak, bu fiyata tabletin sadece 1 öğretim yılını sağ salim çıkartması da belki kabul edilebilir. Eğer bu yıl boyunca öğrencilerin eğitime katkı sağlayabilecek özelliklere sahipse… Bu kısmını gerçek anlamda ölçebilmek içinse cihazın kullanıma geçmesini beklemekten başka bir seçeneğimiz yok…
Sizce 35 dolara tablet gerçek mi hayal mi?