İnternetteki Yeni Oyuncağımız Geotagging Üzerine

İnternetteki Yeni Oyuncağımız Geotagging Üzerine

Web'in anlam kazanması ve daha işlevsel olması için içerik etiketlemeden sonra kendimizi etiketlemeye başladık. Neredeyiz ne yapıyoruz paylaşır olduk. İyi mi yaptık kötü mü yaptık bilemiyorum ama Foursquare, Gowalla gibi uygulamaları gündelik hayatımıza sokmayı başardık.

Kişisel olarak faydalarını görmedim dersem yalan olur. Bilmediğim bir mekanda akşam yemeğinden sonra çevremdeki alternatifleri Foursquare'de gördükten sonra geceyi nerede bitirebilirimi keşfetmek hiç de fena bir fikir değil. İşte bu Geotagging denilen hadise geleceğin webinin en temel kalemlerinden olacak gibi görünüyor. Hayata geçirilebilecek onca uygulama düşünüldüğünde, işlevsel uygulamaların hayatta kalacağını diğerlerinin ise kısa sürede kaybolup gideceğini tahmin etmek zor değil.

Şimdilerde en sık duyduğum fikirler gerçek zamanlı olarak kim nerede, kalabalık nerede napıyor ile ilgilenen uygulamalar oluyor. Düşünün ki bulunduğunuz yere en yakın sokakta kaç kişinin takıldığını ve ne yaptığını mobil cihazınızla takip edebiliyorsunuz. Dahası onların Twitter mesajlarını, Foursquare işaretlemelerini ve Flickr fotoğraflarını da görebiliyorsunuz.

İşte Skyhook Wireless, San Francisco maratonu için böyle bir deneme yapmış. Skyhook Wireless, iPhone ve Motorola cihazlar başta olmak üzere bir çok mobil cihazın Wi-Fi sinyallerini kullanan mekan bazlı işaretlemelerini takibe başlamış. Firma bütün Amerikada bulunan Wi-Fi'leri anlık olarak haritalayabiliyor ve bunlardan çıkan mekan temelli GPS sinyallerini inceliyor. Bu bilgi sonucunda anlık olarak hangi sokakta nasıl bir kalabalık var bunu bir harita üzerinde görebiliyoruz.

Düşünün, Taksim'desiniz ve hangi sokakta heyecan ve eğlence var görmek istiyorsunuz. Kalabalık olan sokaklar harita üzerinde kırmızıya yakın bir renklendirmede daha az kişinin olduğu sokaklar yeşile doğru kayarak tenhalaşıyor. Böyle bir uygulama mesela İstanbul maratonu için yapılabilirse oldukça faydalı olacaktır. Bunun dışında biraz daha hayal gücümüzü zorlarsak kullanılan API'nin becerilerine göre kizlarnerede.com gibi siteleri ya da uygulamaları düşlemek çok da zor olmasa gerek :)

Bu tip uygulamalar şimdi dahi hayata geçirilirse hızla popüler olacaktır. İleriye yönelik düşündüğümüzde ise  bu tarz çeşitlendirmelerin mekan işaretlemeli uygulamaları işlevsel kılacağı kesin. Ayrıca Foursquare'in de Türkiye'de ciddi olarak kullanıldığını göz ardı etmemek gerek. Tabi ki bu uygulamaların yaygınlaşmasıyla, kişisel hayatın açıkça paylaşılması konusundaki tartışmalar da artarak devam edecektir. Ne olursa olsun geotagging teknolojisinin önümüzdeki yıllarda hayatımızda önemli bir yer işgal edeceğini düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.