Optik Karakter Tanıma ya da kısa adıyla OCR teknolojisi, resim olarak kaydedilmiş dosyaların içerisindeki yazıları, yeniden düzenlenebilecek şekilde metin formatına dönüştürmeye yarıyor. Pek çok farklı sebepten dolayı ihtiyaç duyulabilen OCR uygulamaları ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda size saatler, belki de günler kazandırabilir.
Üstelik artık bunun için bir program indirmenize, satın almanıza ya da kendi sisteminiz ile uyumlu bir sürümünü aramanıza gerek yok. Çünkü OCROnline, bu işlemi sadece internet tarayıcınızı kullanarak gerçekleştirmenize olanak tanıyor.
Kullanımı son derece basit olan OCROnline'da yapmanız gereken, içerisindeki yazıları metne dönüştürmek istediğiniz dokümanları Browse düğmesi ile seçip, Upload düğmesi ile yüklemek. Aynı anda birden fazla doküman yüklemenize olanak veren OCROnline'ın en güzel özelliklerinden biri de Türkçe desteğine sahip olması.
OCROnline ile metne dönüştürülen dosyaları Doc, PDF, RTF veya TXT olarak kaydetme imkanınız da var. Bizim denemelerimizde en başarılı sonucu TXT dosya türü ile yakalayabildik. Diğer dosya türlerinde sayfanın biçimini de korumaya çalıştığı için gereksiz ve yapıyı bozan tablo yapıları ile karşılaşma riski bulunuyor.
OCROnline'da kullanılacak görsellerin mümkünse 300 dpi çözünülürlüğünde olması daha başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. İnternet üzerinden aldığımız 72 dpi Türkçe ekran görüntüleri ile yaptığımız denemelerde, TXT dosya türü çıkışlarında başarı oranının %80 - %90 arasında olması, bu ücretsiz ve kullanımı son derece kolay olan web uygulamasını tercih edilebilecek OCR alternatifleri arasına sokmayı başardı.