Son dönemde hayat bulan Türk girişimlerinin hemen hepsinde Facebook Connect özelliği bulunuyor. Facebook hesabı kullanılarak hızlıca siteye üye olabildiğimiz bu servis, fazla fazla istenen izinlerle tehlikeli bir hal alıyor. Özellikle ülkemizdeki girişim örneklerinde Facebook Connect ile siteye giriş yapmak istediğinizde kişisel bilgilerinizden, arkadaş listenize, e-posta adresinizden, veriyi sitenin istediği gibi saklayabilmesi ve istediği zaman tekrar çekebilmesine kadar geniş yetkiler talep ediliyor.
Kullanıcıların Facebook Connect gibi araçlar olmadan önce her siteye üye olmak için ayrı ayrı formlar doldurmaktan sıkıldığı doğru, ancak sadece siteye giriş yapabilmek için dahi bu kadar detaylı bilginin istenmesi girişimlerin güvenililirliğini sorgulamamıza neden oluyor. Daha önce adını hiç duymadığınız, hangi şirkete veya kime ait olduğu dahi bilinmeyen girişimlere bu kadar detaylı bilgi aktarmak ne kadar doğru olabilir?
Bu konuyu öne çıkarmamızın sebebi, bize incelememiz için gelen son birkaç yeni girişimde, aynı durumun söz konusu olması. Belki bir daha kullanmayacağımız bir girişime, sadece giriş yapmak için tüm kişisel bilgilerimizi saklama izniyle vermek pek akıl karı bir hareket gibi gelmiyor.
Kullanıcı açısından ileride büyük sorun olabilecek bu durum, girişim sahipleri için de ayrı bir yükümlülük oluşturuyor. Konuştuğumuz ölçekteki ülkemizin küçük web girişimlerinin veri güvenliği anlamında yoğun çalışmalar yürüttüğünü zannetmiyorum. Veri güvenliği konusunda şirket içinde protokoller oluşturulması ve buna göre sadece izinli personelin özel durumlarda kişisel bilgilere direkt ulaşabilmesi gibi bir durum sizce kaç şirkette vardır?
Durum böyleyken kullanıcılardan ilk girişte alınan ve depolanan bu verinin ileriki dönemlerde dışarıya sızması girişimleri de zor durumda bırakacaktır. İşin garip tarafı kullanıcıların güvenini kazanmış şirketlerin girişimlerine baktığımızda, nispeten bu izinler daha kısıtlı istenirken yeni girişimlerin her türlü bilgiyi istemesi profesyonellik anlamında da çok ciddi olmadıkları izlenimi veriyor.
Son söz olarak, Webrazzi'de bizimle paylaşılan servisleri incelerken ileride yaşanabilecek sorunları da göz önünde bulundurarak bu servislere yazılarımız arasında yer verip vermeme konusunu ele alıyoruz. Sonuçta bizim gönderdiğimiz kullanıcıların verileri bir gün bir şekilde ortaya dökülür veya başka sıkıntılar yaşanırsa bunda bizim de payımız olacaktır diye düşünüyoruz. Bu anlamda özellikle Facebook Connect'i ve onun gibi araçları kullanırken, girişimlerin daha geniş perspektiften bakması ve ileride oluşabilecek durumları hesaba katması gerekiyor.