Firefox 3.6.4 Çıktı! Mozilla 3. Parti Uygulamaları Ayırdı

Firefox 3.6.4 Çıktı! Mozilla 3. Parti Uygulamaları Ayırdı

Biraz gecikmeli de olsa Mozilla, Firefox'un 3.6.4 versiyonunu piyasaya sürdü. Dün yayınlanan sürümde yapısal bir değişliklik olarak, 3.parti uygulamalarla tarayıcının "işlemi" birbirinden ayrılmış. Daha önceki versiyonlarda Flash, Silverlight, Java veya QuickTime gibi bir 3. parti uygulama kullanılmaya başlandığında, uygulama Firefox'un ana işleminde çalışmaya başlar ve tüm tarayıcı yavaşlayarak sonunda çakılmasına sebep oluyordu.

3.6.4 versiyonu ve bundan sonra gelecek Firefox versiyonlarında bu işlemler birbirinden ayrı gerçekleşecek. Bu sayede Flash gibi çok sık çakılan uygulamalar yüzünden tüm web tarayıcısı yavaşlamak ve eninde sonunda yeniden başlatılmak sonunda kalınmayacak. Onun yerine sadece o uygulamanın işlemi sonlandırılarak tarayıcı kurtarılabilecek.

Sadece Windows ve Linux versiyonlarında olan çakılma koruyucusu (Crash Protection) , henüz Mac OS X versiyonunda bulunmuyor. Ancak dünden itibaren aldığımız kullanıcı izlenimleri tarayıcıda bir hızlanma olduğu şeklinde. Mozilla, aynı özelliğin yıl sonunda çıkartılması planlanan Firefox 4 ile birlikte Mac'lere de geleceğini açıklamış.

Bu yapısal değişikliğinde dışında Mozilla, Firefox'taki daha birçok hatayı da düzeltmiş. Gün geçerek artan pazar payına rağmen kullanım hızı giderek yavaşlayan Firefox'un, bu son güncellemeyle biraz olsun kendisini topladığını söyleyebiliriz.

Bu arada Firefox'un Nisan ayından itibaren Webrazzi okuyucularının  en çok tercih ettiği web tarayıcısı olduğunu da ekleyebiliriz. Eski kral İnternet Explorer ile arasında sadece %2 gibi bir fark olan Firefox, bakalım 4. versiyonuyla arayı açabilecek mi. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.