Facebook'u Bırak Günü ve Sonuçları

Belki pek çok kişinin haberi bile olmadı ama dün Facebook'u Bırak Günü'ydü (Quit Facebook Day). Matthew Milan ve Joseph Dee adlı iki Kanadalı web geliştiricisinin başını çektiği bu oluşum, Facebook'un kullanıcı gizliliğini ve web'in geleceği önemsemediği iddiasıyla yola çıktı.

Son zamanlarda pek çok yayın organının ilgisini çeken bu oluşumun, 500 milyona yaklaşan nüfusuyla Facebook için tehdit oluşturabilecek bir sayıda kullanıcıyı bir araya toplamasını, iki kafadardan biri olan Matthew Milan bile beklemiyordu. Fakat bu girişimin sonucu rakamlarla açıklanabilir mi?

Açıkçası rakamlar tek başına çok fazla bir şey söylemiyor. Bu yazıyı hazırladığım sırada, Quit Facebook Day üzerinde Facebook'u terk etmeye karar vermiş kişilerin sayısı 33.688 kişi olarak görünüyordu. Yani toplam Facebook kullanıcılarının sadece %0,006'sı bu çağrıya olumlu yanıt vermiş durumda. Geri kalan %99,994'lük kısmı ise Facebook'taki yaşamlarına devam ediyor.

Facebook'u Bırak Günü'nün etkilerini en iyi ortaya koyan ise bu rakamlardan çok Vision Critical'ın yayınladığı bir araştırma. ABD'li Facebook kullanıcıları arasında gerçekleşen araştırmaya göre kullanıcıların sadece %57'si son dönemlerde Facebook ile ilgili gelişmeleri takip ediyor ve bu %57'nin sadece %11'i Facebook'u Bırak Günü'nü duymuş. Bu %11'in ise sadece %22'si Facebook'u bırakmaya karar verdiğini söylemiş.

Diğer yandan Google'ın rakamlarına göre internetin en popüler sitesi olan Facebook kullanıcılarının %81'i artık Facebook'u daha dikkatli kullanmaya başladığını, %76'sı site üzerinde eskisi kadar çok kişisel bilgi paylaşmadığını dile getirmiş. Bu yüksek oranlarda Facebook'u Bırak Günü'nün büyük bir etkisi olmayabilir ama Facebook'un kullanıcılarına kişisel gizlilik anlamında eskisi kadar güven vermediği ortaya çıkan bir gerçek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.