Mikro SIM Destekli iPad 3G Mini SIM Kart İle Çalışacak mı?

Apple'ın sihirli ve çok ucuz olarak nitelendirdiği cihazı iPad'in, 3G destekli modeli nihayet satışa sunuldu. 3G ile iPad keyfini yaşamak isteyenler merakla bu günü bekliyordu ancak iPad 3G maalesef şu anda kullanmakta olduğumuz SIM kartlardan farklı olarak mikro SIM kart desteğine sahip.

Mikro SIM, bugün kullanmakta olduğumuz Mini SIM kartların gelişmiş modeli ve halen dünyada da çok kullanılan bir standart değil. Normal SIM kartımızın yarısı büyüklüğünde, daha yetenekli ve daha güvenli olan Mikro SIM'lerin geleceğin mobil cihazlarınlarında sıkça kullanılması bekleniyor.

Yeni iPhone'un da sahip olması beklenen mikro SIM, aslında çokta gerek duyulmayan ama Apple'ın yenilikçi mantığıyla attığı bir adım. Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü'nün(ETSI) geliştirdiği Mikro SIM, 3FF(third form factor)SIM olarak da adlandırılıyor. Bugün kredi kartlarında da kullanılan Mini SIM kartlarda ise 2FF teknolojisi kullanılıyor.

Diğer yandan Micro SIM'i fiziksel olarak Mini SIM'den ayıran fark sadece etrafındaki plastik koruması olarak görünüyor ve korsanlar bu duruma el atarak Mini SIM'den Mikro SIM yapma çalışmalarına başlamış. Num8'in operasyondan sorumlu genel müdürü Norbert Haas da sadece plastik kaplamanın farklı olduğuna, çalışma şeklinin aynı olduğuna dikkat çekiyor ve ETSI'den alınan bilgiler çiplerin eşdeğer olduğunu söylüyor.

Fakat burada bir anlam farkı olduğunu düşünüyorum. Zira T-Mobile USA yöneticisi John Horn, klasik form faktörlerinde kullanılamayan özellikler için yeni 3FF üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor. Apple'ın birkaç mm için Mikro SIM'i tercih ettiğini düşünmek de açıkçası pek mantıklı gelmiyor.

Amerika'da iPad'in taşıyıcısı AT&T dışındaki mobil operatörler de bu konuya eğilmiş durumda. Türkiye için ise iyimser konuşabiliriz. Çünkü Turkcell'in yakın zamanda piyasaya sunduğu Num8 GPS'li kol saati Mikro SIM kullanıyor yani pazarda Micro SIM'li bir cihaz var. Vodafone UK ise iPad'i Avrupa'ya taşıyacağını açıkladı ve ilk Mikro SIM örneğini sergiledi. iPhone'da da sessiz kalan Avea'nın ne durumda olduğunu henüz bilmiyoruz ama iPad 3G ülkemize resmi olarak geldiğinde bu sorunun bir şekilde çözüleceğini düşünüyoruz.

Sonuç olarak henüz Mini SIM ile çalıştırılan bir iPad 3G yok, operatörler de Mikro SIM için çalışıyor ve bize yine beklemek kalıyor. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.