Kaspersky Pure tanıtım toplantısında Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Murat Göçe tarafından siber tehditler üzerine bazı bilgiler de paylaşılmıştı. Daha önce Rik Ferguson'un da değindiği konulara bir de Göçe'nin sunumundan bakalım.
Göçe'nin paylaştığı bilgilere göre siber tehditler 1986'dan bu yana önemli bir değişim yaşamış. Bu tehditlerin türüne bakıldığında sistem çökerten virüslerden spam, botnet ve şifre kırıcılara geçildiği ve ulaşım kanalının giderek online kanallara kaydığı görülüyor. Ancak bu evrimleşme sürecine karşı kullanıcıların yeterli tedbiri almadığı, özellikle fiziksel etki göstermeyen saldırılardan oldukça zarar gördüğü kaydediliyor.
Kaspersky Lab'ın istatistiklerine göre bu tür zararlı içerikleri üreten ülkelerde ilk sırayı Çin alıyor. Google'ı dahi karıştıran Çin'i, Rusya, Almanya, Hindistan ve Türkiye takip ediyor. Güney Amerika kökenli ve Linux tarzı açık kaynak kodlu işletim sistemi taraftarlarının da Windows'u yıpratmak adına saldırılarda bulunduğunu dile getiren Göçe, Türkiye'nin üst sıralarda olmasını yabancı hackerların ülkemizdeki savunmasız bilgisayarları Zombi bilgisayar olarak kullanmasıyla açıklıyor.
Virüs üretilmediği kabul edilen Mac OS için de "Kaspersky Anti-Virus for Mac'i sunduklarını dile getiren Murat Göçe, her alanda tehdit altında olabileceğimizin altını çizerken, 2009'da casus yazılımların oldukça artmasını ve Facebook'tan gelen tehditlere işaret ediyor. Göçe, şifrelerin ele geçirilmesiyle sahip olunan popüler Facebook ve Twitter hesaplarının yine bu portallar üzerinden satılmasına dair çarpıcı örnekler veriyor:
Sykpe kredisi, kısa ICQ numaraları, kimlik ve kredi kartı bilgilerinin satışı da Göçe'nin örneklediği siber korsan ticaretlerinden bazıları. Bunların yanında 6 milyon bilgisayarı etkileyen Kido virüsü, mobil cihazlara bulaşan iPornPlayer virüsü de kayıtlara geçen önemli tehditler olarak biliniyor.
Göçe, internet ağı üzerinden gelen tehditlerin yanında bilgisayarların fiziksel olarak ele geçirilmesiyle (kayıp, tamir, çalıntı) de bilgi ve veri kaybı yaşanabileceğine dikkat çekiyor ve şifreleme yöntemiyle verilerin korunmasını öneriyor. Çevrimiçi paylaşımların gizliliğin de belirli seviyede korunmasının önemli olduğunu dile getiren Göçe Kaspersky Pure'u tüm bu tehdit unsurlarına karşı geliştirdiklerini ifade ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap