Twitter'ın uygulama geliştiriciler için ilk kez gerçekleştirdiği ve bugün başlayan Chirp konferansında şirketin üst düzey yönetici ve kurucuları popüler sosyal medya platformunun bugünü ve geleceği hakkında önemli bilgileri paylaştılar.
Twitter'ın yeni özellikleri ve yazılım geliştirici ekosistemine yönelik çalışmalarının yanı sıra, çok merak edilen "Twitter'ın kaç kullanıcısı var?" sorusu da Chirp'de cevap buldu.
Detaylara geçmeden önce 2 gün sürecek olan konferası dilerseniz chirp.twitter.com/live.html adresinden canlı olarak izleyebileceğinizi paylaşmış olalım.
Twitter'ın Kaç Kullanıcısı Var?
Hemen en merak edilenle başlayalım... Twitter'ın şu anda 105,779,710 kayıtlı kullanıcısı bulunuyor ve servise hergün 300.000 yeni kullanıcı kayıt yaptırıyor. Ayda 180 milyon tekil ziyaretçi alan servis, trafiğinin %75'ini ise üçüncü parti Twitter uygulamlarından sağlıyor. Aynı zamanda sisteme gönderilen tweet'lerin de yine %60'ı bu uygulamalardan geliyor.
@anywhere ile Twitter Tüm Sitelere Entegre Oluyor
Twitter'ın bugün duyurduğu @anywhere platformu ile artık tüm siteler Twitter özelliklerini sistemlerine entegre edebilecekler. Facebook Connect gibi de düşünülebilecek olan bu yeni platform sayesinde, Twitter hesapları ile siteler arasında bağlantı sağlanabilecek. Giriş işlemlerinin yanı sıra, siteye tweet kutusu eklemek, takip düğmesi entegre etmek, otomatik linkleme özellikleri dahil etmek gibi birçok özellik @anywhere ile mümkün. Detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Lokasyon Bilgisi Mekanlarla Buluşuyor
Bir süredir Twitter'da atılan mesajlara, nam-ı değer tweetlere, lokasyon bilgisi eklenebiliyordu. Ancak bu bilgiler koordinatlar bazındaydı ve Foursquare gibi lokasyon bazlı uygulamalarda olduğu gibi mekanlarla ilişkileri bulunmuyordu. Twitter bugün Chirp'de yaptığı açıklama ile lokasyon bilgileri ile mekanları eşleştirmeye başlayacağını paylaştı. Yani, Kanyon'daki Starbucks'dan gönderilen tüm tweetleri yakın zamanda Twitter üzerinden takip etmek mümkün olabilir. Elbette bu fırsat uygulama geliştiriciler, özellikle de mekan rehberleri için de nimet niteliği taşıyacaktır.
Twitter Yazılım Geliştirici Sayfaları Açıldı
Trafiğinin büyük bölümünü şirket dışı yazılım geliştiricilerin uygulamalarından elde eden Twitter, düzenlediği konferansla bu alandaki iletişimini güçlendirmekle birlikte, bugün itibariyle geliştiriciler için özel sayfalarını da yayına aldı. dev.twitter.com adresinden inceleyebileceğiniz sayfalarda Twitter'ın mevcut ve yeni özelliklere sahip API'lerine yönelik detaylı bilgiler ve örnekler yer alıyor.
14-15 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan Chirp'den önemli satır başlarını paylaşmaya devam edeceğiz. Bu süreçte eğer isterseniz @Chirp hesabını ya da #chirp etiketini de takip edebilirsiniz.