Google, yaklaşık bir yıl önce arama sonuçları için Rich Snippets özelliğini devreye sokmuştu. Rich Snippet’lar sayesinde, arama sonuçlarında bir ürün ya da servisin incelemesi listelendiğinde, o incelemeyi yazan kişi ve verilen puan gibi belli başlı bilgiler doğrudan Google arama sonuçları sayfasına yansıtılabiliyor. Böylece, aradığınızın ürünün kaç puan aldığını sayfaya girmeden, bir bakışta görebiliyorsunuz.
Ne yazık ki bugüne kadar Rich Snippet uyumlu sitelerin sayısı az olduğu gibi, Google da Rich Snippet uyumlu her siteye arama sonuçlarında yer vermiyordu. Ancak Google, internetin en büyük film veritabanı IMDb’den gelen arama sonuçlarına Rich Snippet desteği vermeye başlayarak bu durumu değiştirdi.
Bir filmle ilgili bilgi almak istediğimizde Google’a başvurduğumuz şüphesiz. Bundan sonra Google’da bir film adını arattığımızda, genellikle ilk sıralarda çıkan IMDb sonucunda filmin yıldız/puan değeri ve kaç kişi tarafından değerlendirildiği de görünecek.
Anlaşılan o ki Google, Rich Snippets özelliğinin kullanım alanlarını genişletmek niyetinde. İlerleyen zamanlarda bu özelliğin Türkçe siteler için de devreye alınmasını diliyoruz.
Rich Snippets üzerine
Google Rich Snippets’ın amacı, arama sonuçlarında yapılandırılmış, özet bilgiler sağlamak. Rich Snippets şu anda inceleme ve kişi sayfaları için kullanılabiliyor. İncelemelerde yer alabilecek veriler şöyle:
- İncelemeyi yazan kişi
- İncelemenin yazıldığı tarih
- Puan (örneğin, 4/5)
- Birden çok kullanıcının incelemesini içeren öğeler için inceleme sayısı ve ortalama puan
Rich Snippets için iki ayrı standart destekleniyor: mikro biçimler (microformats) ve RDFa. Bu standartlarla kendi sitenize de Rich Snippets desteği kazandırmanız mümkün, ancak sitenizde bu destek olsa bile arama sonuçlarında kullanılıp kullanılmayacağına Google karar veriyor. Biz şu ana kadar arama sonuçlarında Rich Snippets içeren bir Türkçe siteyle karşılaşmış değiliz. Rich Snippets hakkında teknik bilgi almak için ilgili Knol sayfasını (İngilizce) ziyaret edebilirsiniz.