Twitter'in inanılmaz büyümesinde daha önce de paylaştığımız gibi spam kullanıcıların etkisi yüksek. Kısa süre önce 10 Milyarı aşkın Tweet'in paylaşıldığı mikro blog servisi aslında ciddi anlamda aktif olmayan veya reklam amaçlı kullanılan hesap barındırıyor. 10 takipçisi olan, 10 kişiyi takip eden ve en az 10 tweet gönderen hesapların aktif olarak kabul edildiği bir araştırmada (Ocak 2010), Twitter hesaplarının %79'unun aktif olmadığı görülüyor ki bu bile iyimser bir bakış açısı.
Büyük patlamadan sonra üye sayısı artışında oldukça yavaşlayan Twitter'ın önemli ölçüde otomatik olarak kullanıldığını da söyleyebiliriz. Ülkemizde fazla kullanılmasa da Twitter'da yapılabilecek tüm eylemler için geliştirilen otomatik araçlara olan ilgi ve yabancı Twitter hesaplarında yapılacak bir gezinti bunu açıkça gösteriyor.
Elbette geçersiz sayılabilecek bu hesaplar önemli ölçüde spam etkisi yaratıyor ve zararlı linkler barındırıyor. Son zamanlarda bu noktaya eğilen Twitter'ın son blog yazısında paylaşılan rapora bakılırsa servisin spam yüzdesi oldukça düşmüş. Daha önce bu yönde çalışmalar yaptığını açıklayan servis, spam olarak zararlı sitelere yönlendiren ve sürekli tekrarlanan tweet'ler ile aşırı şekilde yeni birilerini takip eden ve takip etmeyi bırakan Twitter hesaplarını göz önüne almış.
Yukarıdaki grafik Twitter'da günlük gönderilen spamlerin yüzdesel değişimini gösteriyor. 2009 yaz aylarındaki yüksek çıkışta her 10 Tweet'ten 1'inin spam olduğunu düşünmek gerçekten korkutucu ancak grafiğe göre şubat 2010'da spam oranının %1'in altına düşmesi gayet iyi.
Yaz aylarındaki spam kabusunu Twitter'in ani üye artışı karşısında çaresiz kalmasıyla açıklayabiliriz. Çünkü bu dönemde ekip servisi ayakta tutmakta dahi zorlanıyordu ve muhtemelen spamlerle uğraşmaya vakit ayıramıyordu. :) Yeni üye artışının oldukça düştüğü bu dönemde olması gerektiği gibi bu sorunun üzerine gidilmiş ve başarı yakalanmış görünüyor. Servisin stabil hale gelmesiyle artık yeni özelliklere de yer veriliyor.
Çok hızlı birkaç bilgi paylaşmak gerekirse, spamlerden şikayet edenler mesajı @spam ile paylaşarak veya spamleri rapor ederek onlardan kurtulmayı deneyebilir.
Türkiye'de Twitter Dünyası (Twitterverse) çok gelişmiş olmasa da sanıyoruz en aktif Twitter kullanıcıları Webrazzi okuyucularıdır. Tecrübenize dayanarak Twitter'in spam potansiyeli hakkında görüşünüzü alabilirsek ortak bir fikir sahibi olabiliriz.