Dijital dünyanın getirdiklerinin başında basılı yayınların sanal ortama taşınması geliyordu. Bunun paralelinde ve taşınabilir cihazların gelişmesiyle kitaplar da elektronik ortama taşınmaya başladı. Geçtiğimiz yıl Amazon'un başını çektiği e-kitap okuyucularla karşılaştık. Şimdilerde ise e-kitap okuyucular arası rekabet oldukça artmış durumda.
Bugün diğer teknolojik ürünler gibi takip edilmesi giderek zorlaşan e-kitap okuyucu pazarı Wikipedia üzerinde karşılaştırmalı olarak sunulsa da acilen güncellenmesi gerekiyor. CES 2010 tüketici elektroniği fuarı ve Hannover Cebit'te de sahne alan e-kitap okuyucular hakkında bugünlerde oldukça sıcak gelişmeler var.
Amazon ile rekabette olan Barnes & Noble, Samsung ile anlaşmaya vararak $299'lık fiyatla Samsung E6 adlı yeni bir e-kitap okuyucuyu Nisan ya da Mayıs ayında piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Cihazın 6 inç boyutunda olacağı ve Barnes & Noble'un e-kütüphanesini kullanacağı gelen bilgiler arasında. Samsung E6'nın farklı bir özelliği elektromanyetik rezonans özellikliği (EMR) teknolojik kalemi ile cihaz üzerinde notlar alınabiliyor olması. Bu teknolojide dokunmatik ekranın parmak dokunuşlarına yanıt vermemesi ise önemli bir detay. Bunun yanında diğer Samsung e-kitap okuyucularla kablosuz iletişim kurabilecek Samsung E6'nın Wi-Fi bağlantı özelliğine sahip olacağı bildiriliyor.
E-kitap okuyucuların ultra donanımlara sahip olmaması ve Chrome-Os gibi açık kaynaklı işletim sistemleri nedeniyle ucuza mal edilebilmesi farklı üreticileri de e-kitap okuyucu pazarına yönlendiriyor. Bunlardan biri olan Freescale, 200$ değerinde ki 7 inçlik tabletini şuradaki videoda tanıtıyor.
Amazon'un Kindle ile yaptığı çıkışı Kindle DX ile taçlandırmasının ardından şimdi de Kindle'lar için web tarayıcısı düşünüldüğü söylentileri geziniyor. Amazon'a yakın bir kaynakta yayınlanan iş ilanında entegre web tarayıcı geliştirmek üzere bir çalışanın aranıyor olması ve ilgili bir kaynakta yayınlanan fotoğraf bu söylentiyi inandırıcı kılıyor. Bu çıkış Amazon tarafından iPad'in yanında eksik kalmamak olarak düşünülse de ekran temelli olarak ortada büyük bir farkın olduğuna dikkat etmek gerekiyor.
HP tarafında ise Slate ile iPad'e karşı Adobe Flash üstünlüğü konuşulmakta. Flash desteğinden mahrum olan iPad ise bu eksikliği Html5 ve CSS 3' ün gelişmesi ve gömülü flash uygulamalar sayesinde kapatmaya çalışıyor.
iPad ile farklı bir yöne de kayan e-kitap okuyucu dünyası dijital dergiler için de önemli bir potansiyel barındırıyor. Bazı kaynaklar bu yıl 50 civarında iPad benzeri cihazın piyasada olacağını söylüyor. Gelişen elektronik cihazların yanında büyüyen bir e-kütüphane pazarı ile görülen o ki geleceğin e-ticaretinde Ereader.com gibi servislere sıkça rastlamak mümkün olacak. Mobil uygulamalar ile bu alanın genişlediğini de sonuca eklemek gerekiyor.
Ülkemizde bu tür yenilikleri ne zaman rahatça deneyebileceğimizin merakıyla gelişmeleri takip ediyoruz. ;)